Arjantin, genetiği kuraklığa dayanıklı olması için değiştirilmiş buğdayın yetiştirilmesine ve tüketilmesine onay verdi. Böylece uygulamaya ilk onay veren ülke Arjantin oldu.

Arjantin, genetiği kuraklığa dayanıklı olması için değiştirilmiş buğdayın yetiştirilmesine ve tüketilmesine onay verdi. Böylece uygulamaya ilk onay veren ülke Arjantin oldu. GDO’lu buğday, Arjantin tarım bakanlığına bağlı Ulusal Bilim ve Teknoloji Komisyonu (CONICET) ile biyoteknoloji şirketi Bioceres tarafından geliştirildi.

"ÇIĞIR AÇAN BİR KİLOMETRE TAŞINI TEMSİL EDİYOR"

Bioceres’in CEO’su Federico Trucco açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Arjantin’deki HB4 buğdayımızın onayı, önemli verim artışları ve teknolojimizin sunduğu  çevresel faydalar göz önüne alındığında, bu önemli mahsulün küresel değer zincirinin tamamı için çığır açan bir kilometre taşını temsil ediyor.”

BREZİLYA'DA DA ONAYLANMASI GEREK

CONICET ise Arjantin’in buğday mahsulünde yaptığı genetik değişikliklerin ticari olarak uygulanabilir olması için ülkenin en büyük ihracat pazarı Brezilya’da da onaylanması gerektiğini belirtti. Arjantin’in geçen yılki buğday ihracatının yaklaşık yüzde 45’i Brezilya’ya yapılmıştı.

UZMANLAR ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİ

Ulusal Tohumlar Enstitüsü Kış Tahılları Komitesi uzmanları, hükümetin projeye onay vermesinden duyduğu endişeyi dün yayınladıkları mektupta dile getirdiler. Mektupta ‘transgenik mahsullerle yapılan ürünlerin yerel ve/veya yabancı tüketiciler tarafından kabul edilmemesi, GDO’lu ve GDO’suz üretimi ayrı tutmanın zorluğu nedeniyle’ hiçbir ülkenin transgenik buğday çeşitlerinin kullanımını onaylamadığı belirtildi.