George Floyd'du öldüren ırkçı Minneapolis polis memuru Derek Chauvin, tekrar yargılanmayı talep etti.

ABD'de siyah Goerge Floyd'u öldüren ırkçı polis Derek Chauvin, "adil yargılanmadığını" iddia ederek yeniden yargılama talebinde bulundu. Chauvin'in avukatı Eric Nelson, müvekkilinin adil bir şekilde yargılanmadığını, savcıların ve jurinin usulsüzlük yaptığını, yargı sürecinde hatalar yaşandığını ve alınan kararın kanuna aykırı olduğunu savundu. Nelson, bu gibi birçok gerekçeyi davanın tekrar edilmesine neden olarak sundu.

TAKDİR YETKİSİNİ KÖTÜYE KULLANDIĞINI İDDİA ETTİ

Avukat, Hakim Peter Cahill'in savunmanın davanın medyatikliğini göz önünde bulundurarak yaptığı sürecin yenilenmesi talebini reddederek takdir yetkisini kötüye kullandığını iddia etti. Nelson aynı zamanda Cahill'in dava sırasında juriyi tecrit etmeyi ve juridekilere medyayı takip etmeme emri vermeyi reddetmesiyle bir tanık çağırmalarını 'engellemesini' de örnek gösterdi. 12 kişilik juri hızlı bir şekilde Chauvin'i kendisine yöneltilen üç suçlamadan da suçlu bulmuştu.

George Floyd’un ölümü

ABD’li 46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs 2020’de dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alındığı sırada, 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin’in 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna bastırması nedeniyle dakikalarca “nefes alamıyorum” diye yalvarmıştı. Floyd olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin arından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiş, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki topladıktan sonra ülkede günlerce protesto eylemleri yapılmıştı. Floyd’un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmış, hakkında cinayet ve adam öldürme suçuyla dava açılarak tutuklanmıştı. Chauvin, 29 Mayıs 2020’den beri tutuklu bulunduğu Oak Park Heights’teki hapishaneden 10 Temmuz 2020’de, kefalet bedeli olan 1 milyon doların “Allegheny Casualty Company” adlı kuruluş tarafından garanti edilmesinin ardından serbest bırakılmıştı.