Belçika'da Charleroi Havalimanı'nda üç yıl önce bir yolcuyu darp ederken Nazi selamı veren polisin görüntülerinin ortaya çıkması ülkede krize neden oldu. Üst düzey bir polis yetkilisi görevi geçici olarak bıraktığını açıkladı.

Gözaltına aldığı bir yolcuyu darp ederken Nazi selamı veren polisler, Belçika'nın gündemine oturdu.

DARP EDİLEN YOLCU HAYATINI KAYBETTİ

Belçika, gözaltına aldığı bir kişiyi darp ederken Nazi selamı veren polisleri konuşuyor. Çarşamba günü basına yansıyan görüntülerde, şüpheli davranışları nedeniyle uçağa binmesi engellenen Jozef Chovanec, polis tarafından kötü muamele ve darpa maruz bırakılıyor. Güvenlik videosunda gözaltı odasına alınan Chovanec’in, kafasını yüzü kanlar içinde kalana dek defalarca duvara vurduğu görülüyor. Daha sonra odaya birkaç polis memuru giriyor. Chovanec’in göğüs kafesinde 18 dakika oturan bir memuru görüntülere yansıyor. Bir diğer kadın polisin ise olay sırasında gülerek Nazi selamı vermesi göze çarpıyor. Müdahale sonrası kalp krizi geçiren Chovanec hastaneye kaldırıldı. Komaya giren Chovanec, birkaç gün sonra hayatını kaybetti.

HÜKÜMET TEPKİ GÖSTERDİ

Devam eden soruşturmanın videosunun çarşamba günü açığa çıkması üzerine Belçika hükümeti sert tepki gösterdi. Adalet Bakanı Koen Geens, videonun "yakışıksız ve tamamen şok edici" olduğunu ifade etti. Chovanec’in eşinin avukatı Ann Van De Steen, “Müvekkilim gerçekten ne olduğunu bilmek istiyor, ikna olmak, kocasının ölümüne neyin sebep olduğunu ve tüm bunlardan kaçınmak için ne gibi önlemler alınabileceğini bilmek istiyor” şeklinde konuştu.

EMNİYETİN İKİ NUMARASI İSTİFA ETTİ

Euronews Türkçe'nin haberine göre, Belçika federal polisinin iki numaralı ismi Andre Desenfants, "İzlediğim görüntülerin yanı sıra bu görüntülerden haberdar olmamam beni çok şaşırttı. Sorumluluklarımı küçümsemiyorum ve asla vazifeden kaçmıyorum. İstifa etmiyorum. Görevden geçici olarak ayrılmak istedim, çünkü özellikle dahili bilgi sızıntıları sorunu nedeniyle yetkimi kullanmamın engellendiğini hissettim" dedi.