Seul'de 4 haftadır devam eden protestolarda onbinlerce gösterici Güney Kore cumhurbaşkanı Park Geun-Hye'ın istifasını talep ediyor.

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]P[/mks_dropcap]ankart ve mumlarla 'Park Geun-Hye istifa' sloganı atan eylemcilerin gösterileri 1980'den beri ülkede yapılmış en büyük demokrası yanlısı protestolar olarak niteleniyor.

BBC'de yer alan habere göre, Park, arkadaşı Choi Soon-sil'in 'perde arkası'ndan yolsuzluk yapmasına izin vermesiyle suçlanıyor. İki kez ulusal televizyon kanalından özür dilemesine rağmen istifaya pek sıcak bakmıyor.

Bu haftasonu düzenlenen eylemde neredeyse 500 bin kişinin ellerinde mumlarla protestoya katıldığı belirtilirken, polis sayının daha az olduğunu söylüyor.

AFP'ye konuşan 48 yaşındaki bilgi işlem uzmanı eylemci Lee Won-cheol, Cumhurbaşkanı Park'ın 'suçlu' olduğunu söyleyerek, "nasıl bir suçlu cumhurbaşkanımız olabilir, istifa etmesi gerekiyor" ifadeleriyle Park'ın görevi bırakmasını talep etti.

[caption id="" align="alignnone" width="976"] Seul'deki protestoya onbinlerce kişi katıldı. Foto: AP[/caption] Halk arasındaki kabul oranı yüzde 5'e düşen Park, bu ay başında 'kişisel bir ilişkiye çok güvendiğini' söyleyerek özür dilemiş, skandalın resmi soruşturmasında işbirliği yapacağına garanti vermişti. Bu ay tutuklanan skandalın başrolü Choi hakkında savcılığın  işlem başlatması bekleniyor. Choi, Güney Koreli şirketlerden zorla para almaya çalışmakla ve cumhurbaşkanı Park ile olan arkadaşlığını ön plana çıkararak, yürüttüğü kâr amacı gütmeyen derneğe bağış istemekle suçlanıyor. Dokuz8HABER