Afganistan'da görev yapan Avustralya Özel Kuvvetlerine bağlı askerlerin, 2012'de Helmand eyaletinde ele geçirdikleri bir Afgan esiri helikoptere sığmadığı için öldürdüğü iddia edildi.

ABD Silahlı Kuvvetleriyle birlikte Afganistan’da görev yapan Avustralya ordusuna bağlı askerler 2012 yılında bir gece baskınında esir aldıkları bir Afgan vatandaşını helikopterde yer olmaması gerekçesiyle öldürdükten sonra atıldığı iddia edildi. Sputnik'in aktardığı ahbere göre, o dönemde helikopterde makinalı tüfekçi olarak görev yapan “Josh” adlı askerin Avustralya ABC Kanalına yaptığı açıklamada helikopterde yeterli yer olmadığı bilgisini alan Avustralyalı komandoların bir esiri öldürdükten sonra “Artık altı kişilik yere ihtiyaç var” diyerek helikoptere bindiklerini söylüyor.

SAVAŞ SUÇU

Görgü şahidi bu infazın hiçbir zorunluluk olmadan soğukkanlılıkla işlenmiş bir cinayet olduğu ve bir savaş suçu işlendiğini belirtiyor. Avustralya Savunma Bakanlığı, 2016'da askerlerinin Afganistan'da işlediği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin soruşturma başlatmıştı. Geçen yıl martta, 2012'de Avustralyalı bir askerin silahsız bir Afgan sivili öldürdüğünü gösteren bir videonun ortaya çıkmasının ardından, söz konusu asker görevden uzaklaştırılmış ve hakkında federal polise suç duyurusunda bulunulmuştu.