Avrupa Birliği (AB), İdlib'te yaşanan çatışmalara ilişkin taraflara ateşkes çağrısı yaptı. AB Konseyi, Suriye'nin İdlib bölgesindeki son duruma ilişkin bir deklarasyon yayınladı.

Tüm taraflara silahlı çatışmaları derhal durdurma çağrısı yapılan deklarasyonda, "Suriye ve destekçileri tarafından İdlib'deki yeni askeri saldırı büyük insani acılara neden oluyor ve bu kabul edilemez." ifadeleri kullanıldı. Deklarasyonda, tüm tarafların uluslararası hukuk kurallarına uymaları, ihtiyaç duyanlara insani yardımları engelsiz ve doğrudan ulaştırmaları talebi yer aldı. AB'nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen siyasi sürece verdiği desteğin yinelendiği deklarasyonda, tüm taraflar sürdürülebilir ateşkes sağlamaya, sivilleri korumaya ve Soçi mutabakatı kapsamındaki taahhütlere tam olarak uymaya çağrıldı. Deklarasyonda, ayrıca Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi istendi.

FRANSA VE ALMANYA'DAN RUSYA'YA ÇAĞRI

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonda görüştükleri Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'e, İdlib'de çatışmaların derhal son bulması çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le görüşerek Suriye'de devam eden soruna çözüm bulmak istedikleri duyuruldu. Berlin'den yapılan açıklamada, iki liderin Suriye'de politik bir çözüm bulunması için taraflarla diyalog kurmak istedikleri kaydedildi. Almanya'dan yapılan açıklamaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rus mevkidaşları Vladimir Putin ile telefonda görüştü. İki lider, İdlib'de yaşanan insani felaket nedeniyle Putin'e endişelerini bildirdi. Açıklamada ayrıca Fransız ve Alman liderlerin Suriye'de devam eden krize çözüm bulmak için Erdoğan ve Putin'le bir araya gelmek istediklerini vurguladı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimine karşı Türkiye destekli cihatçı gruplar İdlib'in güneyinde kaybedilen yerleşimleri geri almak için perşembe günü operasyon başlattı. Rusya ise hava kuvvetlerine bağlı Su-24 savaş uçaklarıyla vurulan muhaliflerin saldırısının püskürtüldüğünü öne sürdü.

MACRON'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Beşşar Esad rejiminin İdlib'de sivil halka karşı birkaç haftadır düzenlediği saldırıları şiddetle kınıyorum" dedi. Macron, Brüksel'de düzenlenen "Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi" öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. İdlib'de yaşananların görmezden gelinemeyeceğini belirten Emmanuel Macron, "İdlib'de bugün ve birkaç haftadır en kötü insani dramlardan biri yaşanıyor. Beşşar Esad rejiminin İdlib'de sivil halka karşı birkaç haftadır düzenlediği saldırıları şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı. Macron, İdlib'deki saldırılarda sivil halkın ve sağlık merkezlerinin hedef alındığını da dile getirdi. Teröristlerle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bu konuda AB üyesi 27 ülkeyle bir karar almak istediğinin de altını çizdi. Macron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) bu konuda sorumluluk alma çağrısında bulunarak, "Hiçbir şey uluslararası insani hukuka saygı gösterilmemesine gerekçe olamaz" değerlendirmesinde bulundu.