Suriye ordusunun, Rusya'nın desteği ile operasyon yürüttüğü İdlib'de yaşanan çatışmada 5'i asker 8 kişi hayatını kaybetti. Konuya ilişkin hem Türkiye tarafından hem de Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden açıklama geldi.

MSB'den yapılan açıklamada sabah saatlerinde hayatını kaybeden asker sayısı 4 olarak açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan son yaptığı açıklamada bu sayıyı 5'i asker 3'ü sivil olmak üzere 8 olduğunu söyledi. Saldırıya ilişkin konuşan Erdoğan, yeni bir harekât olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine şunları söyledi: “Harekat devam ediyor ve tespit edilen 40’a yakın nokta şu an da sürekli operasyonun hedefleri arasında. İlk belirlemelere göre de 30 ila 35 civarında karşı taraftan, Suriyeli ekibin içerisinde etkisiz hale getirilmiş vaziyette. Fakat noktayı koymak yok, aynı şekilde operasyon devam ediyor. Özellikle Rus yetkili makamlarına da burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamen rejimdir ve yani bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın. Çünkü burada biz bir taraftan şehit verirken, bunlara karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. Şu anda biz F-16’larımız da dahil olmak üzere Fırtına obüslerimiz, toplarımız hepsi arazide, MİT’in belirlediği noktaları tamamen atış altında tutuyor.”

ERDOĞAN: SONUÇ ALAMAZSAK PUTİN İLE GÖRÜŞECEĞİM

Erdoğan, “Bu hadisenin ardından bir diplomatik girişim olacak mı? Rusya’yla bir görüşmeniz oldu mu veya görüşme planlanıyor mu?” sorularını, şöyle yanıtladı: “Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımız olsun MİT Başkanımız olsun Savunma Bakanımız olsun muhataplarıyla görüşme kanallarını şu anda aralıyorlar. Dışişleri Bakanımız zaten dün veya evvelsi gün bir görüşme yapmıştı. Ama bu arada çok daha önemlisi, bu süreçte eğer istediğimiz neticeyi alamazsak, tabii ki ben de muhatabımla görüşmek suretiyle burada artık işin ciddiyetini kendilerine özellikle ifade edeceğim. Ancak arazide gerek Rus gerekse bizim generallerimiz var. Generallerimiz sık sık görüşmeleri yapıyorlar ve yaptılar. Bu görüşmelere dayalı olarak da operasyonlarımızı sürdürüyoruz.” Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, bu saldırının cevabını misliyle vermiş durumda, vermeye devam ediyor. Ülkemizin, milletimizin ve İdlipli kardeşlerimizin güvenliğini temini için yürüttüğümüz operasyonlarımızı sürdürmekte kararlıyız. Bu tarz alçak saldırılarla Türkiye’nin kararlılığını sınayanlar büyük bir hata yaptıklarını anlayacaklardır.” Erdoğan, saat 06.15 itibariyle Suriye ordusuna ait 46 hedefe 122 fırtına, 100 havan mühimmatıyla atış yapıldığını duyurdu ve “Operasyon kararlılıkla devam ediyor” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: KANLARI YERDE KALMAYACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Şehit düşen kahraman Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Şehitlerimizin kanları yerde kalmadı , kalmayacaktır!"

ÖMER ÇELİK: REJİM GÜÇLERİ DOĞRUDAN HEDEFİMİZDİR

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Suriye rejiminin açık bir şekilde koordine edilmesine karşın, TSKunsurlarına kasten saldırdığını" söyledi. Bunun "İdlib Mutabakatı'nın ihlali anlamına geldiğini" belirten Çelik, "Karşılığında da TSK unsurlarımız da rejim unsurlarını hedef aldı ve imha etti." dedi. CNN Türk canlı yayınında "Bu saldırıya cevap verdik ve devamı da gelecektir." diyen Çelik, "Mutabakatın ihlal edilmesi bölgedeki rejim hedeflerinin doğrudan hedef haline gelmesine neden olacaktır" ifadelerini kullandı.

ÇELİK'TEN YENİ AÇIKLAMA

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Rusya’ya bilgi verilmediği şeklindeki açıklama doğru değil. Türkiye Rusya’ya düzenli ve anlık bilgi vermektedir. Bu son olayda da bilgi verilmiştir. Bilgi verilmediğinin söylenmesi doğru değildir. Yürürlükteki mekanizmalar her zamanki gibi çalıştırılmıştır." dedi

SURİYE'DEN AÇIKLAMA

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Altı Suriye Ordusu askeri Türk bombardımanında öldürüldü Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib’in Sarakib bölgesinde altı Suriye ordusu askerinin Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen bombardımanda öldürüldüğünü aktardı. Bölgede Türkiye ve Suriye ordusunun karşılıklı topçu ateşi açtığı ifade edildi

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya, İdlib'de dört Türkiye askerinin hayatını kaybettiği saldırı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, 'Türkiye'nin İdlib'deki operasyonları hakkında Rusya'yı bilgilendirmemesi nedeniyle Suriye hükümet güçlerinin ateşi altında kaldığı' belirtildi. İdlib'te hayatını kaybeden asker sayısı 6'ya yükseldi MSB'den yapılan açıklamada sabah saatlerinde hayatını kaybeden asker sayısı 4 olarak açıklanmıştı. MSB yeni yaptığı açıklamada sayının 6'ya çıktığını açıkladı. MSB'nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "İdlib’de çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza Rejim tarafından 03 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı ile gerçekleştirilen saldırıda yaralananlardan bir silah arkadaşımız ile bir sivil personelimiz daha yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Meydana gelen olayda şehit sayımız 6’ya yükselmiştir. Hâlihazırda meşru müdafaa kapsamında hedefler ateş altına alınmaya devam edilmektedir. Şehit ve yaralı silah arkadaşlarımızın kanı yerde bırakılmayacak, bu menfur saldırıyı yapanlardan hesap sorulacak ve benzeri saldırılara karşı meşru müdafaa hakkımız en sert şekilde kullanılacaktır. "

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi: "Suriye Ordusu, işgal veya terörizm altındaki her Suriye toprağında operasyon düzenleme hakkına sahiptir."

ORTAK DEVRİYE İPTAL OLDU

Öte yandan bazı kaynaklar, Türkiye ile Rusya'nın bugün Kobane kırsalında yapmayı planladığı ortak devriyenin, TSK'nın dahil olmaması nedeniyle iptal olduğunu duyurdu.

ALTUN: RUSYA REJİMİ KONTROL EDEMİYORSA BİZ YAPARIZ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun İdlib'te son yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. Türkiye, Suriye'nin İdlib bölgesine gönderilen takviye unsurlara ateş açılması sonucu 6 askerin hayatını kaybettiğini, 9 askerin yaralandığını açıkladı.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, saldırıya tepki göstererek, "Rejimin düşmanca eylemleri tolere edilmeyecek. Rusya esad rejimini kontrol edemiyorsa harekete geçmekte tereddüt etmeyiz" ifadelerini kullandı. İDLİB GERGİNLİĞİNDE YAŞANANLARI TWİTTER HESABIMIZDAN DA TAKİP EDEBİLİRSİNİZ
https://twitter.com/dokuz8haber/status/1224293956973989889?s=20

İDLİB'TE BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

İdlib'de eski muhalif bölgelerinden gelenler ve aileleri yerleştiği için nüfus 2018 sonunda 4 milyona yaklaştı. Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018 tarihinde, İdlib'de gerginliği azaltma bölgesi kurulması için anlaşmaya varmışlardı. Soçi Mutabakatı kapsamında Türkiye'nin bölgede 12 gözlem noktası bulunuyor.   Şam yönetimi bölgeye yönelik olarak 2019 Kasım ayı başından itibaren saldırılarını yoğunlaştırdı. Suriye ordusu büyük oranda Ocak ayı sonlarında, stratejik önemdeki M5 karayolunun kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdi. Bölgede yaşayan yüz binlerce kişi, Türkiye sınırına doğru evlerini terk etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'teki duruma ilişkin son açıklamasında Rusya'yı da eleştirerek, "İdlib'de bu bombalamaları vesaire durdurdunuz durdurdunuz, durdurmadığınız takdirde bizim artık sabrımız tükeniyor. Bundan sonra ne gerekiyorsa biz de bunu yapacağız" mesajını verdi.