Irak’ın Zikar kentinde gerçekleşen protesto gösterisinde, güvenlik güçleri 1 göstericiyi öldürdü.

Edinilen bilgiye göre, Irak’ın güneyinde bulunan Zikar kentindeki protestocular üniversiteyi kapatmak istedi. Güvenlik güçlerinin göstericilerin üniversite binasına girişini engellemek için silah ve göz yaşartıcı bombalarla müdahalede bulunduğu kaydedilirken, güvenlik güçlerinin bir göstericiyi öldürdüğü belirtildi. Bir gösterici de yaralandı.
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, istifa eden Adil Abdulmehdi sonrası hükümeti kurma görevini 1 Şubat'ta bağımsız siyasetçi Muhammed Tevfik Allavi'ye vermişti. Irak’taki göstericiler, Allavi isminin, Mukteda es-Sadr ve Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri'nin ittifakı sonucu Salih'e sunulduğunu belirtiyor.
Allavi ise adının 170 milletvekilinin imzasıyla Cumhurbaşkanına sunulduğunu ifade ediyor. Muhammed Tevfik Allavi'nin bir ay içerisinde hükümeti kurarak Meclis'ten güvenoyu alması gerekiyor. Öte yandan, Irak İnsan Hakları Komisyonu, gösterilerin başladığı tarihten bugüne 550 göstericinin öldürüldüğünü, 22 kişinin suikasta kurban gittiğini, 72 kişinin de akıbetinin bilinmediğini açıklamıştı.
Protestocular ise gösterilerin başladığı geçtiğimiz 1 Ekim 2019’dan bugüne kadar 800’ü aşkın Iraklının öldürüldüğünü belirtiyor.