İran ABD'nin BM üzerinden getirmeye çalıştığı yaptırımlara ilişkin BMGK geçici üyesi Güney Afrika'dan destek istedi.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ABD'nin ülkesine yönelik tek taraflı yaptırımlarını "insanlık dışı" olarak niteleyen Ruhani, "ABD ne yazık ki İran halkına yönelik yasa dışı yaptırımlarını şiddetlendirdi. Uluslararası hukuku ayaklar altına almasının yanı sıra küresel sağlık kurallarını da ihlal ederek, İran'ın ihtiyaç duyduğu sağlık malzemelerinin teminini engelliyor." diye konuştu.

GÜNEY AFRİKA'DAN İRAN'A DESTEK

Ruhani, "BM'de ve uluslararası toplumda, ABD'nin tek taraflı politikalarına ve İran'a yönelik uyguladığı yasa dışı yaptırımlarına karşı her zamankinden daha fazla karşı çıkmanızı bekliyoruz." dedi. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa da "ABD'nin İran'a yönelik uyguladığı yasa dışı ve adaletsiz girişimlerin farkındayız. Biz, bu konuda İran'ı desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜSE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETME ÇAĞRISI

Dünyada yüzbinlerce kişinin ölümüne yol açan koronavirüse (Covid-19) karşı küresel mücadelenin zaruretine vurgu yapan Ramaphosa, "Şu anda ortak düşmana karşı birlikte mücadele etme zamanı. Ülkelere yaptırım uygulayarak ve baskıyı artırarak sorunlara neden olmak için uygun bir vakit değil." değerlendirmesinde bulundu. ABD ve İran'dan karşılıklı sert açıklamalar yapılmıştı.  https://twitter.com/dokuz8haber/status/1253466181069156355 Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Bakan Muhammed Cevad Zarif'in de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda ABD'nin İran'a yönelik BMGK yaptırımlarını geri getirme planını görüştüğü aktarıldı.