ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürülmüştü. İran bu suikaste ilişkin yeni bir karar aldı.

Donald Trump'ın başkanlığı döneminde zirve yapan ABD-İran gerginliğinde yeni bir sayfa açıldı.Tahran yönetiminin Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye ocak ayında Trump'ın emriyle düzenlenen suikasta karışan 36 kişiyi belirlediği, İran basınına yansıdı. Sputnik'in haberine göre Tahran yönetimi, bu zanlıların Interpol kanalları aracılığıyla yakalanması talebinde bulunacak. Zanlı listesinin tepesinde ise suikast emrini verdiğini bizzat açıklamış olan Başkan Donald Trump var.

KIRMIZI BÜLTEN NASIL İŞLER?

Interpol'ün, üye devletleri suç, suçlu ve tehditler karşısında bilgilendirdiği ve gerektiği zaman yakalama emri talebi ilettiği sekiz ayrı bülten tipi bulunuyor. Bunlar arasında en bilineni, bir üye devlet ya da uluslararası mahkeme tarafından aranan kişi veya kişileri yakalama ve talep edilen ülkeye ya da mahkemeye iade etme amacıyla çıkarılan kırmızı bülten. Üye ülkeler, bir kişinin kırmızı bültenle aranabilmesi için ilk aşamada daire başkanlıkları aracılığıyla zanlı hakkında gerekli bilgileri Interpol'le paylaşarak uluslararası arama ve yakalama talebinde bulunuyor. İkinci aşamada Interpol Genel Sekreterliği bu kişinin aranmasının kurum içi kriterlerine uygunluğunu kontrol ettikten sonra gerekli görmesi durumunda bülten çıkarıyor. Gerekli görürse, üye devletlerin polis teşkilatları, hakkında bülten çıkarılan kişinin aranması ve yakalanması için bilgilendiriliyor.