Koronavirüs nedeniyle en fazla can kaybının yaşandığı ülkelerden İspanya ve Fransa, kademeli normale geçiş takvimlerini açıkladı.

Çin’in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan ve tüm dünyada etkili olmaya devam eden koronavirüs (Covid-19) salgınında çok sayıda can kaybının yaşandığı İspanya ve Fransa kademeli normale dönüş takvimlerini açıkladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen kademeli normale geçiş takvimini, basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'nın normalleşme sürecinin "kademeli, asimetrik ve koordinasyonla olacağını ve birlik olmanın önem arz ettiğini" dile getiren Sanchez, sürecin 4 aşamalı bir takvim olacağını ve en az 8 hafta süreceğini belirtti. Sanchez, virüse karşı aşı bulunmadan tam normalleşmeden söz edilemeyeceğine dikkat çekerek, o zamana kadarki süreç için "yeni normallikler" ifadesini kullandı. Sanchez, kademeli normalleşme takviminin ülkedeki 17 özerk yönetimde farklı olacağını söyledi.

İLK AŞAMA 4 MAYIS’TA

İlk aşama olarak "0 seviyesine" 4 Mayıs'ta geçileceğini belirten Sanchez, gelecek Pazartesi gününden itibaren restoran ve küçük işletmelerin yarım randımanlı açılacağını, sporda profesyonel ve bireysel antrenmanların başlayacağını ifade etti. Sanchez, bu seviyede restoranlar için sadece evlere servis yapılması, kafeteryaların teraslarının yüzde 40 kapasiteyle açılması ve küçük işletmelerin ön randevulu hizmet vermesini örnek gösterdi.

"HER SEVİYE GEÇİŞİ 2 HAFTA SÜRECEK"

Sanchez, İspanya'daki Kanarya ve Balear adalarının 4 Mayıs'ta, ülkenin İberya Yarımadası'nda kalan bölgelerin ise 11 Mayıs'ta 1. seviyeye geçeceğini bildirdi. Sanchez, bu kapsamda güvenlik önemleri altında küçük işletmelerin, alışveriş merkezlerinin, otellerin ve turistik yerlerin açılacağını, La Liga gibi profesyonel liglerde toplu antrenmanların başlamasına izin verileceğini, insanların işlerine gitmelerine olanak sağlamak amacıyla 6 yaş altındakiler için kreşlerin açılacağını dile getirdi. Sanchez, "2. seviyede" sinema ve tiyatroların 3'te 1 kapasiteyle açılması, "3. seviyede" plajların açılması örneklerini vererek, seviye değişimleriyle ilgili bölgelere göre alınacak kararların Sağlık Bakanlığı’nca belirleneceğini dile getirdi.

FRANSA DA TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Fransa Başbakanı Edouard Philippe de, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada Covid-19 salgını kapsamında normale dönüş planını açıkladı. Ekonominin yeniden inşası için toplu taşımanın anahtar görev taşıdığını söyleyen Philippe, toplu taşımalardaki yeni kuralları, okullara dönüş ve getirilen seyahat limitleri hakkında bilgi verdi.

TOPLU TAŞIMADA MASKE ZORUNLULUĞU

Toplu taşımalarda maske mecburiyeti getirildiğini belirten Philippe, sosyal mesafeyi korumak adına toplu taşımalarda yolcu kapasitesinin sınırlandırılacağını açıkladı. Başkent Paris'te metro seferlerinin yüzde 30 oranında düşürüleceğini duyuran Philippe, yoğunluğun azalması için evden çalışabilenlerin uzaktan çalışmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.

OKULLAR KADEMELİ AÇILACAK

Philippe, öğrenci servislerinde de yolcu kapasitesinin yarıya düşürüleceğini ifade ederek okulların kademeli olarak açılacağını bildirdi. Philippe 11 Mayıs'ta ilkokulların ve 18 Mayıs'ta orta okulların açılacağını dile getirerek, derslere katılımın mecburi olmayacağını duyurdu. Her sınıfta en fazla 15 öğrenci olacağını ve sosyal mesafenin korunacağını bildiren Philippe, kreşlerde ise en fazla 10'ar kişilik gruplar oluşturulacağı bilgisini paylaştı.