Japonya Başbakanı Shinzo Abe, görevinden istifa etti. Abe'nin sağlık sorunları nedeniyle istifa ettiği belirtildi.

Abe, süregelen sağlık sorunları nedeniyle istifa etti. Abe, istifayı duyurduğu açıklamada sağlığının ay ortasından bu yana kötüye gittiğini söyledi ve "Hastalığın önemli politika kararları alırken hata yapmama neden olmasını istemedim" dedi. Japonya Başbakanı Abe'nin lise yıllarından bu yana kronik ülseratif kolit hastalığı ile mücadele ettiği biliniyor. Abe'nin bu hafta içinde en az iki kere hastaneye gittiği bilinirken yetkililer henüz hangi nedenle hastaneye gittiğine yönelik açıklama yapmadı.

BASINA "KAN KUSTUĞU" YANSIMIŞTI

Ay başından beri bir dizi tetkikten geçen Abe, Haziran ortasından bu yana düzenli basın toplantısı yapmadı. Son basın toplantısını 18 Haziran’da düzenleyen Abe, kendisine yöneltilen soruları kısaca cevaplandırıyor. Ulusal basında çıkan haberlerde Temmuz ayında Abe’nin başbakanlık konutunda kan kustuğu kaydedilmişti.

ÜLKEDE EN UZUN SÜRE BAŞKANLIK YAPAN KİŞİ OLDU

Hafta başında Abe, Japonya’da tek görev döneminde "en uzun süre görevde kalan başbakan" unvanını kazanmıştı. 2006'da ilk defa başbakanlık görevini üstlenen Shinzo Abe, lideri olduğu LDP'nin 2007 üst meclis seçimlerinde ağır mağlubiyet alması sonrasında istifa etmişti. 2012 seçimlerini kazanarak ikinci kez başbakanlık görevine gelen Abe, Japonya tarihinde en uzun süre başbakanlık yapan kişi oldu.