Trump’ı yenilgiye uğratan Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris, yemin töreninden bir gün önce Washington'da düzenlenecek etkinlikte koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitiren 400 bin Amerikalı'yı anacak.

Biden ve Harris'e eşleri Jill Biden ve Doug Emhoff da eşlik edecek. Dörtlü, Washington'un merkezinde National Mall olarak bilinen bölgede bulunan Lincoln Anıtı'nın önündeki havuz (Reflecting Pool) üzerine, ölen 400 bin kişiyi temsil edecek 400 fener bırakacak. Aynı anda New York'taki Empire State gökdeleni ve Seattle'daki Space Needle binası gibi Amerika'nın en çok tanınan yapıları da aydınlatılacak. Biden'ın yemin töreni komitesinden yapılan açıklamada “ülke çapında yüzlerce kasaba, kabile ve topluluk, ulusal birlik anına katılacak” denildi. Amerika'nın sesinde yer alan habere göre; Biden ve Harris, Corona pandemisiyle mücadelenin, iktidarlarının en başından itibaren en öncelikli meselelerden biri olacağını vurguluyor. Biden, başkanlığının ilk 100 gününde 100 milyon Amerikalı'nın aşılanmasını hedefliyor. Yeni yönetimin bir diğer önceliği de pandeminin ekonomik etkileriyle mücadele edenlere acil yardım paketi sağlamak olacak. Amerika'da şimdiye kadar 12 milyondan fazla kişi, iki dozluk Corona aşısının ilk dozunu oldu.

SENATO ONAY AŞAMASINA GEÇİYOR

Öte yandan Biden'ın kabinesinde bakanlık ve diğer üst düzey görevlerde yer alacak adayların Senato'daki onay süreci Salı günü başlıyor. Senato'daki ilgili komisyonlarda onay süreçleri başlayacak olanlar arasında Maliye Bakanı adayı Janet Yellen, Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken, Savunma Bakanı adayı Lloyd Austin, İç Güvenlik Bakanı adayı Alejandro Mayorkas ve Ulusal İstihbarat Direktörü adayı Avril Haines yer alıyor. Joe ve Jill Biden, Amerika'da Martin Luther King Jr. Günü olarak anılan Pazartesi gününü, Pennsylvania eyaletindeki Philadelphia'da bir gıda bankasında gönüllü olarak çalışarak geçirdi. Kamala Harris ise eşi Doug Emhoff ile Washington'daki bir gıda bankasında yapılan çalışmalara gönüllü olarak destek verdi. Harris, yemin töreni öncesindeki kişisel güvenlik kaygılarını arka plana atarak "yemin edip göreve başlamayı dört gözle beklediği" mesajı verdi. Harris, gazetecilere, yemin töreni anında, "O anda başım dik, omuzlarım arkada gururlu bir şekilde oraya yürüyeceğim" dedi.

 ABD ULUSAL MUHAFIZLARINA GÜVENLİK TARAMASI YAPILACAK

Amerikalı güvenlik yetkilileri, yemin töreni öncesinde her türlü önlemi aldıklarını söylüyor. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkan Trump destekçilerinin ABD Kongresi'ne düzenledikleri baskından iki hafta sonra Kongre binasının batı yakasındaki merdivenlere kurulan podyum üzerinde yapılacak yemin töreni öncesinde başkentte güvenliği sağlamakla görevlendirilen 25 bin Ulusal Muhafız'ı güvenlik taramasından geçiriyor.