Kazakistan'ın kuzey bölgesindeki 7 ilçede kuş gribi saptandığı açıklandı.

Kazakistan Tarım Bakanlığı, Kuzey Kazakistan eyaletinin 7 ilçesinde 9-16 Eylül tarihlerinde çeşitli kümes hayvanlarının öldüğü belirtilerek, "Kuşların ölüm nedeninin yüksek patojen kuş gribi olduğu belirlendi" açıklamasında bulundu. Açıklamada, salgınla ilgili Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün (DSÖ) bilgilendirildiği kaydedildi.

KUŞ, KUŞ ETİ VE KUŞ ÜRÜNLERİNİN BÖLGEDEN ÇIKARILMASI YASAKLANDI

AA'nın aktardığı habere göre, salgının yayılmasının önlenmesi için 17 Eylül'den itibaren kuş, kuş eti ve diğer kuş ürünlerinin bölgeden çıkarılmasının kısıtlandığı aktarılan açıklamada, bölgede kapsamlı dezenfeksiyon çalışmalarının yapıldığı bildirildi. Açıklamada, Rusya ile sınır bölgelerde hayvanların kuş gribine karşı aşılanması için 873 bin doz aşı tahsis edildiği, durumun kontrol altında olduğu vurgulandı. Kazakistan, Ağustos ayı sonunda Rusya'nın Omsk bölgesinde kuş gribi tespit edilmesi nedeniyle buradan ülkeye kuş ve kuş ürünlerinin getirilmesine kısıtlama getirmişti.

"KUŞ GRİBİ GÖRÜLMEYEN ÜLKE" İLAN EDİLMİŞTİ

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) geçen yıl Kazakistan'ı "kuş gribi salgını görülmeyen ülke" ilan etmişti. Kazakistan Tarım Bakanlığı, bu başarının Tarım Bakanlığı ve veteriner kurumların sayesinde elde edildiğini kaydetmişti.