Kolombiya’da iktidara karşı kitlesel protestolar devam ederken, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) sembol ismi Jesus Santrich, Venezuela'da öldürüldü.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) sembol ismi Jesus Santrich’in Venezuela'da öldürüldüğü açıklandı. Gerçek fyr Seuxis Paucias Hernandez Solarte olan 53 yaşındaki Santrich, 17 Mayıs'ta Kolombiya ordusunun komandoları tarafından düzenlenen bir pusuda yaşamını yitirdi. FARC da yayınladığı bildiriyle, Santrich'in, Venezuela - Kolombiya sınırındaki El Chalet ile Los Laureles köyü arasında pusuya düşürülerek öldürüldüğünü doğruladı.

FARC: EMRİ DEVLET BAŞKANI VERDİ

Santrich'in bir kamyonla seyahat ettiği sırada uzun namlulu silah ve el bombalarıyla saldırıya uğradığını vurgulayan FARC, eski komutanlarının öldürülmesinin Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'nin emriyle gerçekleştirildiğini duyurdu. Santrich'in ailesine baş sağlığı dileğinde bulunan FARC, eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe ve Duque'ye tepki göstererek, son zamanlarda hükümet karşıtı protestolarda bulunan kişilere gösterileri derinleştirme çağrısında bulundu.

Santrich, FARC siyasi parti olduğunda kısa süreliğine kongreye girmiş, ardından tutuklanıp serbest bırakılmıştı. Uyuşturucu kaçakçılığı suçlaması ile yargılandığı bir davada Santrich hakkında mahkemeye gitmediği için 10 Temmuz 2019'da yeniden tutuklama kararı çıkarılmıştı. Kırmızı bültenle aranan Santrich, 29 Ağustos 2019'da yeniden silahlı mücadeleye dönülmesi çağrısı yapmıştı.

KİTLESEL EYLEMLER SÜRÜYOR

Kolombiya’da başta başkent Bogota olmak üzere Medellin, Cali, Bucaramanga ve Santander gibi kentlerde yürüyüşler gerçekleştiren binlerce kişi, Ivan Duque hükümetinin uygulamalarını protesto etmeye devam ediyor. Kolombiya hükümeti ile Ulusal Grev Komitesi arasında devam eden görüşmelerde şu ana kadar anlaşma sağlanamazken sendikalar birçok kentte büyük gösteriler düzenlemeye hazırlanıyor.