Kolombiya’da 28 Nisan tarihinden bu yana süren protestolarda polis şiddeti sonucu en az 24 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık bin kişinin ise yaralandığı aktarıldı.

Kolombiya'da bir haftadır süren vergi reformu karşıtı protestolarda, polis şiddeti nedeniyle en az 24 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Yaralı sayısının 900’ü geçtiği eylemlerde, henüz teyit edilmeyen bilgilere göre ise en az 100 kişi yaşamını yitirdi.

POLİS PROTESTO EDİLDİ

Protestoların merkezi konumundaki, başkentin tarihi Bolivar Meydanı'na yürüyen göstericiler, ellerindeki döviz ve pankartlarla müzik eşliğinde şarkılar söyleyip hükümetin ekonomi politikalarına bir kez daha tepki gösterdi. Eylemcilerin ana talepleri arasında yer alan ve dağıtılmasını istedikleri Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD mensubu polisler, göstericilere göz yaşartıcı gaz ve su sıkarak müdahale etti. Ülkenin en büyük ikinci kenti Medellin'de ise yürüyüşe geçen ve çoğunluğu öğrenci binlerce kişi, hükümetin ekonomi uygulamalarına tepki göstermesinin yanı sıra, gösterilerde yaşamını yitirenler nedeniyle polisi protesto etti. Cali'de binlerce kişinin bir araya geldiği şehir merkezinde, eylemciler yolu uzun süre trafiğe kapattı. Cali Belediye Başkanı Jorge Ivan Ospina, kentte gıda ve ilaç sıkıntısı olduğunu vurgulayarak, göstericilerden kamyonların geçişine izin verilmesini istedi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da eylemcilerin oksijen, ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan araçların dolaşımına müdahale etmemesi talep edildi.

500'DEN FAZLA EYLEMCİYE GÖZALTI

Kolombiya Ombudsman Ofisi ise protestoların başlangıcından bu yana ülke genelinde 89 kayıp vakası ihbarı aldıklarını açıkladı. Öte yandan Devlet Başkanı Ivan Duque, başkanlık ofisinden yaptığı açıklamada, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle diyaloğa hazır olduklarını belirtti.