Lübnan'da büyük bir şiddetle patlayarak onlarca kişinin ölümüne yüzlercesinin de yaralanmasına yol açan patlayıcı dolu depo, Lübnan Gümrük Müdürlüğü tarafından defalarca yargıya taşınmış.

Lübnan'da limanda patlayan patlayıcı dolu deponun gümrük yetkilileri tarafından altı kere yargıya taşındığı ortaya çıktı.

ALTI KEZ BAŞVURULMUŞ

Lübnan Gümrük Genel Müdürü Bedri Zahir, Beyrut'ta, limanda onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamanın ardından, patlayıcı maddelerin oluşturduğu tehlikeyle ilgili olarak 6 kez yargıya başvurduklarını açıkladı. Lübnan'da yetkililer patlamanın limanda 6 yıldır tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söyledi. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, güvenlik açığının bulunduğunu ve durumun 'kabul edilemez' olduğunu söylemişti.

SAVUNMA BAKANI: SORUMLULAR CEZALANDIRILACAK

Öte yandan Lübnan Savunma Bakanı Zeyne Aker, Beyrut’ta dün meydana gelen patlamayla ilgili ihmalden sorumlu olanların cezalandırılacağını söyledi. Aker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu büyük ihmalin üzerinden 6 yıl geçti. Evet, sorumlular cezalandırılacak” ifadelerini kullandı.

2 BİN 750 TON AMONYUM NİTRAT PATLADI

Kentte patlamayı yaşayan bazı görgü tanıkları, kentte büyük yıkıma yol açan ve Kıbrıs’ta bile hissedilen patlama hakkında “Atom bombası gibiydi” ifadelerini kullandı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtti. Çok güçlü bir patlayıcı etkiye sahip olan amonyum nitrat, tarımda gübreleme amacıyla da kullanılıyor. Gazyağı ile birlikte korkunç bir patlayıcıya dönüşen amonyum nitrat, Beyrut’taki patlamadan önce 2003’te onlarca kişinin yaşamını kaybettiği İstanbul’daki saldırılarda da kullanılmıştı.

6 TÜRKİYE VATANDAŞI YARALANDI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün meydana gelen patlamada 6 Türkiye vatandaşının yaralandığını açıkladı. Çavuşoğlu, 5’inin hafif yaralı olduğunu, ameliyat olan vatandaşın durumunun ise iyiye gittiğini aktardı.

RUSYA 5 YARDIM UÇAĞI GÖNDERİYOR

Öte yandan Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’na ait 5 uçağın, liman bölgesinde meydana gelen büyük patlamanın sonuçlarıyla ilgili yardımda bulunmak için Lübnan’ın başkenti Beyrut’a gönderileceği belirtildi.

SAĞLIK BAKANI: İMKANI OLAN BEYRUT'U TERK ETSİN

Lübnan Sağlık Bakanı Ahmad Hasan, imkanı olanların Beyrut’u terk etmesi gerektiğini açıkladı.  Ahmad, "Patlamayla çevreye yayılan kimyasalların uzun vadede ölümcül etkilere neden olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

VARANK BEYRUT PATLAMASI ÜZERİNDEN KANAL İSTANBUL'U SAVUNDU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Hepimizin yüreğinin yandığı patlamaya neden olan 2750 ton amonyum nitrat, 6 sene önce Beyrut’a giderken İstanbul Boğazı’ndan geçti. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarla üzerinde durduğu Kanal İstanbul basit bir konu değil, Türkiye için stratejik bir güvenlik meselesidir" ifadelerini kullandı. Bakan Varank'ın açıklaması sosyal medyada tepki topladı.

DEPO GÖREVLİLERİNE EV HAPSİ KARARI

Reuters'ın aktardığı habere göre, patlamaya neden olan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıldır Beyrut Limanı'nda bekletildiğinin açıklanması üzerine 6 yıl boyunca limanın depolama ve korumasından sorumlu tüm memurlar hakkında ev hapsi kararı verildi.