Erdoğan'ın çağrısını yaptığı Fransız mallarına karşı boykot çağrılarını 'kabul edilemez' ve 'yakışıksız' bulan Macron, karikatürlerle ilgili sözlerinin bazı liderlerce manipüle edildiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Muhammed'i tasvir eden karikatürlerin Müslümanlar için 'şoke edici' etkisinin olduğunu anladığını ancak bunun şiddete başvurmayı haklı çıkarmadığını söyledi.

"KARİKATÜRLER ŞOKE EDİCİ AMA BU ŞİDDETİ HAKLI ÇIKARMAZ"

Al Jazeera'ye konuşan Macron, "Karikatürlerin şoke edebileceğini anlıyorum ancak bu şiddeti asla haklı çıkarmaz. Özgürlüklerimiz, haklarımız... Bunları korumak bizim görevimiz" dedi. Fransa'da, geçen haftalarda Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin başının kesilerek öldürülmesi üzerine Macron, Fransa'da dinlerin eleştirilmesi ve karikatürlerin bir hak olduğunu savunarak, bunları yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti. Fransız liderinin bu açıklamaları İslam dünyasının tepki ve protestolarıyla karşılandı, gerginlik ülkeler arası diplomatik krize yol açtı.

BİRÇOK ÜLKEDE BOYKOT ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

Katar, Kuveyt, Cezayir, Sudan, Filistin ve Fas'ın yanı sıra birçok ülkede Fransız ürünleri boykot edilmeye başlanmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Sakın Fransız markalara asla iltifat etmeyin, bunları sakın almayın" ifadeleriyle boykot çağrısında bulunmuştu.