Koronavirüsle mücadelede önemli bir önleyici olan maskeler ülkeleri birbirine düşürdü. Çin'den Fransa'ya gitmek üzere olan maskeleri ABD'nin üç katı fiyat vererek satın almasının ardından Fransa, ülke toprakları üzerinden İspanya ve İtalya'ya gidecek olan maskelere el koyarak maske ihracatını yasakladığını duyurdu.

Koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ederken, ülkelerin birbirleriyle olan maske mücadelesi de ortaya ilginç bir tablo çıkardı. Çin'den Fransa'ya gidecek olan bir uçak dolusu maske, ABD'liler tarafından üç katı fazla ücret ödenerek satın alınırken Fransa; İtalya ve İspamya'ya gidecek olan maskelere el koydu.

"MASKE İÇİN MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ"

Fransa'da bir acil servis doktoru olan Jean Rotter, ABD tarafından ülkelerine getirilen bir uçak dolusu maskenin son anda alındığını açıkladı. RTL radyosuna konuşan Rotter, "Burada salgının yoğun olarak yaşandığı bölgelere dağıtılmak üzere milyonlarca maskeyi Çin'den satın aldık. Uçak Şangay'daki havalimanından kalkmadan dakikalar önce ABD'li yetkililer deste deste nakit parayla ortaya çıktılar ve verdiğimiz paranın üç ya da dört katını vererek maskeleri satın aldılar. Bunun etik olmadığını düşünüyoruz. Ancak bu maskeleri ülkemize getirmek için mücadele etmek zorundayız" dedi.

İTALYA VE İSPANYA'NIN MASKELERİNE EL KOYULDU

Maske tedarikinde zorlanan ve ABD'nin hamlesiyle de zor duruma düşen Fransa, İsveçli bir şirketin İtalya ve İspanya'ya satmak üzere Çin'den getirdiği maskelere el koydu. Maskelerin ülkede olduğunu haber alan hükümet, bir gecede çıkardığı kararla Fransa'da maske ihracatını yasakladı. İsveçli Mölnlycke şirketine ait maskeler böylece ülke içinde kaldı. Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada, Richard Twomey, "Fransa'nın yaptığı hareket oldukça yakışıksız ve rahatsız edici. Kendi malı olmadığı halde maske ve eldivenlere el koydu" dedi. Twomey, bundan sonra ticaretin Belçika üzerinden yapılacağını duyurdu.

ALMANYA VE ÇEKYA DA YAPMIŞTI

Maske savaşları koronavirüs salgını ortaya çıktığından beri devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Çin'den İtalya'a Almanya üzerinden gönderilen 800 binin üzerinde maske, Almanya'da sağlık ürünlerinin yasaklanması kararı ile alıkonulmuştu. İtalya'da ölümlerin artmaya başladığı ilk dönemde Çin'in Çekya üzerinden İtalya'ya gönderdiği maske ve solunum cihazlarına da gümrükte el konulmuştu. Sonrasında el konulan sağlık maddelerinin bir kısmı İtalya'ya gönderilmişti.