Sosyal medya platformları Facebook ve Instagram, askeri darbeyle ülke yönetimine koyan Myanmar ordusunun bütün hesaplarını yasakladı.

Facebook’tan yapılan açıklamada, daha önce bu platformda Myanmar ordusuna ait hesaplara uygulanan yasakların kapsamının genişletilerek, şirket iştiraklerinden Instagram’da da yasak uygulanmaya başlandığını duyurdu. Açıklamada ayrıca askeri yönetimle ilişkili ticari sayfaların reklamlarının yasaklandığı bildirildi. Facebook, 21 Şubat’ta orduya ait resmi bilgilendirme sayfası “Tatmadaw Doğru Haber Bilgilendirme Ekibi”ni platformdan silmişti. Daha önce de askeri cuntaya ait hesaplardan yapılan paylaşımların yayılmasını engelleyen önlemler alınmıştı.

1 ŞUBAT’TA DARBE YAPILDI

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının gündeme getirilmesinin ardından “kendine yakın siyasi gruplar lehine” 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii ve pek çok iktidar partisi yöneticisinin gözaltına alınmasının ardından 1 yıl süreyle olağanüstü hal ilan edilmişti. Halkın darbenin ardından başlattığı eylemler kesintisiz devam ediyor ve darbe karşıtı protestoları şiddetle bastırmaya çalışan askeri cunta şu ana kadar en az 3 kişiyi öldürdü.