Myanmar’da dün yapılan gösterilerde en az 20 kişi yaşamını yitirdi, 19 kişi hakkında ise idam kararı verildi. Myanmar ordu sözcüsü Tuğgeneral Zaw Min Tun, güvenlik güçlerinin protestoculara gerçek mermiyle müdahale etmesini savundu

Myanmar'da askeri darbeyle seçilmiş hükümeti deviren orduya bağlı mahkeme, gözaltında bulunan 19 kişiyi bir askerin ölümünden sorumlu oldukları gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı. Myanmar ordusuna ait Myawaddy televizyonunda yer alan haberde, gözaltındaki 19 kişinin, 27 Mart'ta Yangon'da bir askerin öldürülmesinden sorumlu olduğu bildirildi. Askeri mahkemenin gözaltındaki 19 kişiye idam cezası verdiği ifade edildi. Askeri yönetim, 1 Şubat darbesinden bu yana ilk defa idam cezası verdi.

EYLEMLERE SİLAHLI MÜDAHALE

Myanmar ordusunun sözcüsü Tuğgeneral Zaw Min Tun, güvenlik güçlerinin protestoculara gerçek mermiyle müdahale etmesini savundu. Basın toplantısında soruları cevaplayan Tuğgeneral Tun, protestolarda şimdiye kadar 16 polisin öldürüldüğünü belirterek, “Protestolar dış ülkelerden finanse ediliyor. Güvenlik güçlerinin müdahalesi yerindedir.” dedi.

BAGO’DA EN AZ 20 ÖLÜ

Myanmar basınında yer alan haberlere göre, Bago'nun Ma Ga Dit ilçesinde askerler, darbe karşıtı protestolara ateş açtı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre olayda en az 20 sivil öldürüldü. AA muhabirine konuşan aktivist Keren Khin, ordunun sivillere karşı ağır mühimmat kullandığını dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ardından gerilimi bahane ederek 1 Şubat'ta darbe yapmıştı. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. Myanmar halkı darbeye karşı kitlesel eylemler düzenlerken, bugüne kadar en az 618 kişi devlet güçleri tarafından öldürüldü.