Bir yandan ekonomik ve siyasi kriz, diğer yandan pandemi ile mücadele eden Lübnan'da kadına yönelik şiddet vakalarında büyük bir artış görülüyor. İnsan hakları örgütleri, yasal boşlukların ve eğitim sisteminin şiddeti artırdığını vurguluyor.

Lübnan'daki insan hakları örgütleri ve aktivistler, ülkedeki kriz ortamı ve Kovid-19 karantinaları nedeniyle evlerde kadına yönelik şiddetin arttığını belirtiyor. Son bir yıl içinde kadına yönelik şiddet vakaları neredeyse iki katına yükseldi. Lübnan, aynı zamanda yerel para biriminin aşırı değer kaybı ve yüksek enflasyon sebebiyle nüfusun yaklaşık yarısını yoksulluk sınırının altında bırakan tarihinin en kötü ekonomik krizini yaşıyor. Beyrut'ta geçen yıl yaşanan liman patlamasının yol açtığı ağır maddi kayıp ve aylardır çözülemeyen siyasi kriz de olumsuz havayı artırıyor.

YÜZDE 200’E VARAN ARTIŞ

AA’nın yerel yetkililerden aldığı bilgiye göre, Kovid-19 salgınının başlamasından sonra “aile içi şiddet”le ilgili şikayetlerde yüzde 96,5 artış görüldü. Kadına yönelik şiddetle ilgili şikayet hattına Mart 2019'dan Şubat 2020'ye kadar 747 çağrı gelirken, bu sayı Mart 2020-Şubat 2021 döneminde 1462'ye yükseldi. Fe-Male sivil toplum örgütü yöneticisi Hayat Mirşad, bazı kadın örgütlerinin yardım hatlarında şikayetlerde yüzde 200 artış görüldüğünü söyledi.

CİNAYET SAYISI DA ARTTI

Resmi olmayan istatistiklere göre, cinayet sayısının 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 59 arttığını belirten Mirşad, Lübnan'da kadınların korunmasına yönelik yasanın katı olduğunu, ancak “faillerin namus gerekçesiyle cezadan kaçmalarına imkan veren yasal boşluklar” nedeniyle krizin büyüdüğünü aktardı. Miftah el-Hayat Derneği yöneticisi Lana Kuskus da ülkedeki kültür ve eğitim sisteminin zayıflığının önemli bir etken olduğunu dile getirdi. Kuskus, "Artan aile içi şiddet olgusu, kadın için toplumdaki tüm sosyal, psikolojik, mesleki ve bilimsel alanlarda acı verici bir etkiye sahip. Bu durumda şiddet döngüsü boşa giden bir insan kaynağı enerjisine sebep oluyor” dedi.