Koronavirüsle mücadelede tüm dünyada aşı çalışmaları devam ederken, var olan bazı ilaç ve tedavi yöntemleri de ülkeler tarafından denenmeye başlandı. Rusya da Hidroksiklorokin, Meflokin ve Kalidavir adlı ilaçları koronavirüs hastaları üzerinde deneyeceğini duyurdu.

Rusya Federal Medikal Biyoloji Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Hidroksiklorokin (Plaquenil), Meflokin ve Kalidavir isimli ilaçların koroanvirüs tedavisindeki etkilerini ölçmek amacıyla çalışmalara başlandığı belirtildi.

DENEKLER EVRAK İMZALAYACAK

Ajanstan yapılan açıklamada, yapılan çalışmaların bu üç ilacın koronavirüs tedavisinde olumlu etki yaratma ihtimaline işaret ettiği belirtilirken, klinik çalışmalara başlandığı ve hastalar üzerinde deneneceği söylendi. Deneylere katılan hastaların tamamının rızasının alınacağı söylenen açıklamada, kabul eden tüm hastalara, deneye gönüllü katıldıklarına dair evrak imzalatılacağı duyuruldu. Rusya, geçtiğimiz günlerde telefon üzerinden koronavirüs testi yapmaya imkan taıyan bir uygulama üzerinde çalışıldığını da duyurmuştu.

İLAÇLAR NE İŞE YARIYOR?

Hidroksiklorokin (Plaquenil): Koronavirüs tedavisinde adı çokça geçen bu ilaç, hastalığı önleme amaçlı kullanılmıyor. İlaç, tedavi süresinde sitokin fırtınasının baskılayıcı işleve sahip olduğu için yalızca tedavi sürecinde yoğun bakım hastalarına uygulanıyor. Meflokin: Sıtma tedavisinde kullanılan ilacın yüksek seçicilikte olduğu söyleniyor. Rusya'nın iddiasına göre ilaç, koronavirüsün hücrelerdeki enfeksiyonunu takiben hücre kültürlerinde gözlenen mikroskobik değişiklikleri yok ediyor ve yeni bir bakteriyel viral oluşumunun önüne geçerek bağışıklığı artırdığı iddia ediliyor. Kalidavir: HIV tedavisinde kullanılıyor. Virüs yükünü azaltarak AIDS'e dönüşmesini engelliyor.