Rusya'nın ilk koronavirüs aşısını tescil ettiğini açıklamasının ardından dünyanın gündemi bir anda Rusya ve açıkladığı aşı oldu. Rusya'nın Sputnik adını verdiği aşıya yönelik 'enformasyon saldırıları' olduğu iddia edildi.

Rusya'daki aşı çalışmaları hakkında video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenleyen Kirill Dmitriyev, Rusya tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına yönelik koordineli ve titizlikle hazırlanmış enformasyon saldırıları düzenlendiğini ve bunların amacının Rusya'da uygulanan aşı geliştirme yaklaşımını itibarsızlaştırmak olduğunu vurguladı.

"TEHLİKELİ YANILSAMA"

Rusya'nın aşı geliştirme ve test aşamalarında son altı yılda binlerce kişi üzerinde test edilmiş ve etkinliği kanıtlanmış platformu kullandığına dikkat çeken Dmitriyev, şu ifadeleri kullandı; "Bazı ülkeler ise, aslında birkaç yıl içinde doğrulanması gereken tamamen yeni aşı geliştirme yaklaşımlarının güvenliğini 30-40 bin hasta üzerinde göstermeye çalışıyor. Halbuki dünyada bu yeni çözümler kullanılarak geliştirilen hiçbir aşı tescil edilmediği gibi onların doğurganlık da dahil vücut üzerindeki uzun vadeli sonuçları da incelenmedi. Titizlikle incelenmeden bu tür yaklaşımların uzun vadede güvenli olduğuna dair görüşler, tehlikeli bir yanılsama.” https://dokuz8haber.net/toplum-yasam/saglik/putin-duyurdu-koronaviruse-karsi-ilk-asi-tescil-edildi/

YOKSULLAR İÇİN İNSANİ YARDIM PROGRAMI

Özellikle dünyanın yoksul ülkelerinde halkı koronavirüse karşı aşılamanın büyük bir sorun teşkil ettiğini göz önünde bulundurarak partnerlerle birlikte insani yardım programı üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Dmitriyev, "Tüm dünyadaki insanların mali durumlarına, inançlarına, yaşadıkları yerlere ve diğer faktörlere bakılmaksızın aşıya erişim konusunda eşit fırsatlara sahip olmaları gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.