Rusya'da Putin'in 2036 yılına kadar devlet başkanı kalmasına imkan veren yeni düzenleme için halk oylaması başladı. Oylama 7 gün sürecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 4 yıl sonra devlet başkanı seçiminde yeniden aday olmasına imkan sağlayacak ve ülkede siyasi sistemi değiştirecek anayasa değişikliği için halk oylaması bugün başladı. Halkın sosyal mesafe kurallarına uyarak sandığa gidebilmesi için ülke genelinde oylamanın 7 gün devam etmesi kararı alındı. Değişikliklerin kabul edilmesi halinde, mevcut görev süresi 2024'te sona eren 67 yaşındaki Putin, altışar yıllık dönemlerle iki kez daha aday olabilecek ve adaylığını koyup, bu seçimleri de kazanması halinde de 16 yıl daha iktidarda kalabilecek. BBC Dünya Servisi'nden Eva Ontiveros, beklendiği gibi Putin'in 2024 yılından sonra devlet başkanlığına aday olup olmayacağı ile ilgili kapıyı açık bıraktığını bildiriyor.

REFERANDUM ZAFER GÜNÜNE DENK GETİRİLDİ

Referandumun ilk etapta 22 Nisan'da yapılması öngörülüyordu. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle oy kullanma işleminin başlaması 25 Haziran'a ertelendi. Bu tarih, aynı zamanda yine salgın nedeniyle 24 Haziran'a ertelenen ve Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Faşist Alman Ordularına karşı kazandığı zafer nedeniyle kutlanan Zafer Günü'nün 75'inci yıldönümü törenlerinden bir gün sonraya denk geliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinSOSYAL MESAFE KURALLARI NEDENİYLE OYLAMA BİR HAFTA SÜRECEK

Gözlemciler, Zafer Günü kutlamalarının ulusal duyguları artıracak şekilde planlandığını ve bunun da genel olarak Putin'in lehine bir durum yarattığını ifade ediyorlar. Seçmenlerin sosyal mesafe kurallarına riayet edebilmelerini sağlamak adına 1 Temmuz'a kadar oy kullanılabilecek. Seçmenlerin büyük bir bölümünün de bu tarihte oyunu kullanması bekleniyor. Oy kullanma merkezlerinde aynı anda bulunabilecek kişi sayısı sınırlandırılırken, Moskova gibi bazı bölgelerde de oy kullanma işlemi elektronik olarak yapılacak. Putin, Ocak 2020'de anayasayı değiştirmek için referanduma gidilmesini önerdi. Putin'in önerisi, anayasada yaklaşık 200 civarında değişiklik yapılmasını içeriyor. Yapılan değişiklikler içinde, Putin'in şu ana kadar üst üste görev yaptığı dönem sayısını sıfırlıyor.

EŞCİNSEL EVLİLİKLER ANAYASAYA AYKIRI HALE GETİRİLİYOR

Yeni düzenlemeyle devlet başkanının yerel yönetimler ve belediyeler üzerindeki yetkilerinin kapsamı da genişletilerek merkezi iktidarın yerel yönetimler üzerindeki vesayeti güçlendirilmiş olacak. Düzenlemelerle evlilik kavramını kadın ve erkek arasındaki birlik olarak tanımlayan bir ibare de ekleniyor. Böylece eşcinsel evlilikler anayasaya aykırı hale getiriliyor. Paketin içinde asgari ücretin geçim gideri düzeyinin altına düşmesini engelleyen ve emekli maaşlarının düzenli olarak artırılmasını öngören düzenlemeler de var.

PUTİN'İN 1999 YILINDA BAŞLAYAN İKTİDAR SERÜVENİ

Putin, 20'nci yüzyılın başından bu yana Rusya'nın en güçlü kişisi konumunda bulunuyor. 1999 yılında Başbakan olarak atanan Putin, 2000 ile 2008 yılları arasında Devlet Başkanlığı yaptı. Üst üste iki dönem kuralı nedeniyle 2008 ile 2012 yılları arasında tekrar başbakanlık koltuğuna oturdu ve 2012 yılında da tekrar devlet başkanı seçildi. 2018 yılındaki seçimleri kazanarak, ikinci devlet başkanlığı döneminin ikinci dönemine başladı. Görev süresi, 2024'te doluyor. BBC Moskova Muhabiri Sarah Rainsford, Putin'in bu kez dönem sayısının sıfırlanması önerisini kabul etmekte 'çekiniyor gibi görünmek için elinden geleni yaptığını ve bunu 'aşağıdan' gelen bir talep olarak yansıttığını' belirtiyor. Rainsford'a göre, Putin, ülkenin devlet başkanını değiştirmek için yeterince gelişmiş olmadığını ima ediyor. (Ajanslar/AA)