Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgınını sonlandırmak için G7 ülke liderlerinin ihtiyacı olan ülkelere vadettiğinden 10 kat daha fazla aşıya ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Euronews'te yer alan habere göre DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus koronavirüs salgını ve koronavirüs aşılamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. G7 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan İngiliz Başbakan Boris Johnson, 100 milyon dozu kendi ülkesinden, 500 milyon dozu ise ABD'den olmak üzere, G7 ülkelerinin toplamda 1 milyar doz aşı bağışlayacağını açıklamıştı.

"EN AZ 11 MİLYAR DOZ AŞIYA İHTİYACIMIZ VAR"

Konuya ilişkin konuşan Ghebreyesus, salgını bitirmek için küresel nüfusun yüzde 70'inin aşılanması gerektiğini ifade etti ve "Bunu başarmak için en az 11 milyar doz aşıya ihtiyacımız var" dedi.

"AFRİKA NÜFUSUNUN SADECE YÜZDE 2,2'Sİ AŞILANDI"

DSÖ Genel Sekreteri ayrıca koronavirüse karşı geliştirilen aşıların üretim kapasitesini artırmak için bu alanda fikri mülkiyet hakkının kaldırılması talebini de yineledi. Söz konusu öneri Washington'dan destek görse de Avrupa'da yanıtsız kalmıştı. G7 ülkelerinin toplam nüfusunun neredeyse yarısının en az bir doz aşı olduğunu aktaran Ghebreyesus, Afrika'da bu oranın sadece yüzde 2,2 olduğunu hatırlattı. DSÖ verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 13'ünden daha azı tek doz koronavirüs aşısı yaptırabildi. DSÖ, aşı tedarikindeki sıkıntılar nedeniyle, her 10 Afrika ülkesinden 9'unun eylül ayı aşı hedefine ulaşamayacağını öngörüyor.