Şili’de aylardır süren kitlesel protestoların merkezi haline gelen Santiago’nun Plaza İtalya bölgesinde çoğu kişi için kaos bitmeyecek gibi görünüyordu. Polis kuvvetleri ile kanlı çatışmalar, göz yaşartıcı gazlar, kapüşonlu eylemciler, kırık pencereler ve grafitiler günlük bir olaydı. Koronavirüs günlerinde ise durum değişiklik gösterdi.

Görev edinmişçesine çoğu akşam ve hafta sonu aynı noktada buluşan öfkeli protestocu gruplar tarafından “Onur Meydanı” olarak adlandırılan 6 milyonluk kentin merkezi, suskun düşmüştü. Cuma ve cumartesi akşamları meydanda buluşan birkaç protestocuya, meydandan geçen sürücüler evlerine gitmeleri için bağırıyordu.

ÖNCE YAŞAM

Muhalif hareketi destekleyen ama bunun durması gerektiğini düşünen sokak satıcısı Enrique Cruz, “Önce hayatta kalmalıyız, sonra dünyayı değiştirebiliriz,” dedi. Şili daha tam olarak ülkeyi karantinaya almamış olsa da yetkililer, barları, diskoları ve restoranları geçen hafta kapattı. Pazar günü, akşam sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şili’de koronavirüs vakaları salgının 20. gününde 600’ü geçti. Görünüşe göre bir gecede, kötüleşen kiralar, düşük maaşlar ve yüksek ulaşım bedelleri konuşmalarının baskın olduğu gündemin üstüne çıktı.

KORONAVİRÜS GÜNLERİNDE PROTESTO

Birkaç polis meydanda Cuma akşamı, en büyük ve şiddetli protestolara sahne olan günün akşamında, devriye dolaştı. Az sayıda protestocu, plazanın merkezinde, Şili savaş kahramanı Manuel Banquedano’nun heykelinin çevresinde toplandı. Bazıları başlarının üstüne kapüşon geçirdiler ve yüzlerini kapattılar, bazıları ise ameliyat maskeleri taktı. 37 yaşındaki eylemci Jose Miguel, “Az sayıda kişinin geleceğini biliyorduk, ama yine de buradayız” dedi.

EKİM AYINDAN BU YANA İSYAN DEVAM ETTİ

Şili’deki protestolar, Ekim ayında metrolara ücretlerine uygulanan zamlar nedeni ile başlamıştı. Ekim ayını takip eden aylarda ise isyanlar ülke çapında korku yaydı, ekonomiyi çökerterek, milyarlarca dolar harcamaya ve yaralanmalar ile tutuklanmalara sebep oldu. Meclis üyeleri yeni bir anayasa çıkarılması konusunda referandum yapılmasını kabul edince, protestocular 2019’un sonlarına doğru büyük kazanımlar elde etti. 26 Nisan için planlanan referandum günü, koronavirüs korkusu nedeniyle bu hafta tekrar planlanarak 25 Ekim’de yapılmasına karar verildi ve öncelikleri tersine çevirdi. Bu yazının orjinali Reuters Haber Ajansı tarafından yayınlanmış, Nevzat Ahrar tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir.