Üzerinden 25 yıl geçen Srebrenitsa Katliamı'nın 25. yılında, kimlik tespiti yapılan ve ailesinin onay verdiği 9 kişi daha bugün Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da yaşanan "en büyük katliam" olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden 25 yıl geçti. Srebrenitsa Katliamı'nın 25. yıl dönümü dolayısıyla anma programı ve cenaze töreni düzenlenecek. Cenaze törenin kimlik tespiti yapılan ve ailesinin onay verdiği 9 kişi daha Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi. Bu yıl defnedilecek katliam kurbanlarının en gencinin öldürüldüğünde 23 yaşında olan Salko İbisevic, en yaşlısının ise 70 yaşında öldürülen Hasan Pezic olduğu aktarıldı. Toprağa verilecek diğer kişilerin ise, 24 yaşındaki Sead Hasanovic, 26 yaşındaki Alija Suljic, 25 yaşındaki Hasib Hasanovic, 48 yaşındaki Zuhdija Avdagic, 52 yaşındaki Bajro Salihovic, 54 yaşındaki İbrahim Zukanovic ve 27 yaşındaki Kemal Music olduğu belirtildi. Potoçari Anıt Mezarlığı'na bugüne kadar katliamda hayatını kaybeden 6 bin 643 kişinin defnedildiği, bugünkü cenaze töreninin ardından bu sayının 6 bin 652'ye yükseldiği kaydedildi.

İMAMOĞLU: "SREBRENİTSA'YI ASLA UNUTMAYACAĞIZ"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, katliamın 25. yılı dolayısıyla Twitter hesabından paylaşım yaptı. İmamoğlu, "Her 11 Temmuz’da yüreğimiz derinden sızlıyor. Bu kötülük bir daha yaşanmasın diye #Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız. Katledilen Boşnak kardeşlerimizi rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı. https://twitter.com/ekrem_imamoglu/status/1281824280540520449

HDP: "BOSNA HALKININ ACISINI PAYLAŞIYORUZ"

HDP, Srebrenitsa Katliamı'nın 25. yıl dönümünde basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, "2’nci Dünya savaşından sonra Avrupa coğrafyasında yaşanan en büyük katliam olarak tarihe geçen bu vahşet, günümüzde de yüz binlerce insanın yaşamına sebep olan, kendi milli veya dinsel kimliğinden farklı olan hiç kimseye hayat hakkı tanımayan soykırımcı zihniyetin çarpıcı örneklerinden biridir. 25’inci yıl dönümünde Srebrenitsa soykırımının sorumlularını tarih önünde bir kez daha lanetliyor, bu katliamda hayatını kaybeden binlerce insana Allah’tan rahmet diliyor ve Bosna halkının acılarını paylaşıyoruz" ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Yugoslavya İç Savaşı sırasında Sırp saldırılarından kaçan binlerce sivil Boşnak, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1993'te "güvenli bölge" ilan edilen ve 400 Hollandalı barış gücü askeri tarafından korunan Srebrenitsa'ya sığınmıştı. 11 Temmuz 1995'te Hollandalı askerlerce, sivil Boşnakların Sırp askerlerine teslim edilmesi ile başlayan katliamda en az 8 bin genç ve yetişkin sivil Bosnalı, Sırp güçler tarafından öldürüldü. BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı 2007'de, kasabada yaşananları "soykırım" olarak nitelendirmiş ancak tek sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetmişti. Haziran 2017'de Hollanda Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa Katliamı'ndan Hollanda devletinin de kısmen sorumlu olduğuna karar vermişti. İç savaşın en önemli isimlerinden olan, Sırbistan'ın liderlerinden Radovan Karaciç de Kasım 2017'de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından "insanlığa karşı suç" işlemekten müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.