Taliban ABD ile yaptığı barış anlaşması öncesi Afganistanlı güvenlik güçleri ile yaptığı bir haftalık ateşkesi bozduğunu açıkladı.

AFP’ye konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, söz konusu kısmi ateşkesle ilgili "Şiddet azaltımı artık sona ermiştir ve operasyonlarımız normal şekilde devam edecektir" dedi. K 24'ün haberine göre Zabihullah, "ABD ile yapılan anlaşma uyarınca, mücahitlerimiz yabancı güçlere saldırmayacak, ama Kabil idaresine karşı operasyonlarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı. Afganistan Devlet Başkanı Eşraf Gani, Taliban'la barış görüşmelerinin başlayacağı 10 Mart'a dek kısmi ateşkesin sürdürüleceğini duyurmuştu.

ABD İLE TALİBAN ARASINDA BARIŞ ANLAŞMASI İMZALANDI

ABD ile Taliban, 29 Şubat Cumartesi günü Katar'ın başkenti Doha'da barış sürecini başlatan anlaşmayı imzalamıştı."Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" adı verilen anlaşma, yaklaşık 2 yıl ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'daki Sheraton Hotel'de düzenlenen törenle imzalanmıştı. Anlaşmaya, ABD adına ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza atmıştı. Anlaşma için 31 kişilik Taliban heyeti sabah erken saatlerde Doha'ya gitmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Savunma Bakanı Mark Esper de görüşmelere katılmıştı.

ABD BİRLİKLERİ 14 AY İÇİNDE ÇEKİLECEK

Afganistan'da 19 yıldır devam eden savaşı sona erdirecek anlaşmaya göre, ABD, 135 gün içinde Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600'e indirecek. ABD ve müttefikleri, Taliban'ın anlaşmaya uyması halinde 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek.

POMPEO: VAATLERE İLİŞKİN SOMUT ADIMLAR ATILMAZSA ANLAŞMA BİR HİÇ NİTELİĞİNDE OLACAK

Anlaşmanın imzalanmasından önce konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Taliban'ın El Kaide ile ilişkilerine son vermesinin müzakerelere ve anlaşmaya imkan sağladığını söylemişti. Taliban’ın, terör örgütleriyle arasına mesafe koyması gerektiğini ifade eden Pompeo, "Taliban, DAİŞ’i yenilgiye uğratmak için savaşa devam etmeli ve Afganistan vatandaşları için son haftalardaki şiddeti azaltan adımlarını artırmalıdır" demişti. Anlaşmanın Taliban için bir sınav niteliği taşıdığını söyleyen Pompeo, "Vaatlere ilişkin somut adımlar atılmazsa anlaşma bir hiç niteliğinde olacaktır. Afganistan’ın geleceğine Afganlar karar verecektir. Bu anlaşma buna imkan sağlıyor" diyerek, "Afganistan'ın bir daha asla uluslararası teröristler için bir üs haline gelmemesini sağlayacağız" ifadelerini kullanmıştı.