Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus yazar Sergey Komkov tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. ABD Başkanı Trump da, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki “tarihi barış anlaşması”na sağladığı katkılar gerekçesiyle aday gösterilmişti.

Rus yazar ve akademisyen Sergey Komkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2021 Nobel Barış Ödülü’ne adaylığı için 10 Eylül’de başvuruda bulunduğunu duyurdu. Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre Komkov, 9 Eylül tarihinde gönderdiği başvurunun, Oslo’daki Nobel Komitesi’ne 10 Eylül’de ulaştığını belirtti.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Bildiğiniz gibi, bu ödüle tamamen farklı insanlar aday gösteriliyor. Bu da bu teklifleri yönlendiren kişilerin inisiyatifi. Bu durumda adı geçen yazarın inisiyatifi söz konusu. Adayların değerlendirilmesi için özel bir prosedür var. Bu yönde bir karar alınırsa, bu harika olur. Alınmazsa da sorun yok. Bu konuda başka bir şey söylemek zor."

TRUMP DA ADAY GÖSTERİLMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump da, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki “tarihi barış anlaşması”na sağladığı katkılar gerekçesiyle Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti. Tybring-Gjedde, Nobel Komitesi’ne yazdığı adaylık mektubunda, Trump yönetiminin İsrail ile BAE arasındaki ilişkilerin kurulmasında kilit bir rol oynadığına dikkat çekerek “Diğer Ortadoğu ülkelerinin BAE’nin izinden gitmesi beklendiği gibi, bu anlaşma Ortadoğu’yu bir işbirliği ve refah bölgesine dönüştürecek bir ezber bozucu niteliğinde olabilir” ifadelerine yer vermişti.

"BU ÖDÜL BENİM HAKKIM"

Aday gösterildiği için çok fazla tepki çeken Trump, bu ödülün kendi hakkı olduğunu iddia ederek, şu açıklamayı yapmıştı: "Bundan sonraki hikayenin Barış İçin Nobel Ödülü olacağından eminim. Kosova ile Sırbistan arasındaki katliamları durduruyoruz. Uzun yıllardır birbirlerini öldürüyorlar. Öldürmeyi durduracaklar. Dedim ki, ‘Beyler, hadi biraraya gelelim’. Biliyorsunuz, bunu yüzlerce yıldır farklı isimler altında yapıyorlar."