Türkiye destekli cihatçı grupların İdlib'in güneyine yönelik başlattığı operasyona Rusya'dan sert tepki geldi.

İdlib'in güneyinde ilerleyen Suriye ordusuna karşı operasyon başlatan Türkiye destekli cihatçı gruplar Neyrab köyüne girdi. Köyde şiddetli çatışmalar yaşandı. Köydeki Suriye askerlerine yönelik topçu atışlarının ardından karadan ilerlemeye başlayan ılımlı muhalif gruplar yine orduya ait bir tank ve bir de zırhlı personal taşıyıcıyı imha etti, bir tankı da ele geçirdi. Köyde şiddetli çatışmalar sürüyor. Neyrab, 3 Şubat'ta Suriye ordusunun eline geçmişti. Serakib ilçesi, Şam ile Halep'i birbirine bağlayan M5 karayolu ile İdlib-Lazkiye-Halep bağlantısını sağlayan M4 karayolunun birleştiği stratejik bir noktada yer alıyor. TSK'nın desteği ile İdlip'in Neyreb kasabasına saldıran cihatçı grupların Rusya'nın hava desteği ile geri püskürtüldüğü belirtildi. MSB ise hava saldırısında 2 askerin yaşamını yitirdiğini, 5 askerin yaralandığını duyurdu. Türk Silahlı Kuvvetleri ile desteğindeki başını Heyet Tehrir El Şam'ın (HTŞ) çektiği selefi grupların Suriye Rejimi'nin denetimindeki İdlip'in Netreb Kasabası'na yönelik başlattığı operasyon, Rus hava güçlerinin de devreye girmesi ile geri püskürtüldü. Suriye resmi haber ajansı kapsamlı saldırılarda en az 2 TSK tankının imha edildiğini ve saldırıların rejim güçlerinin direnişi ile püskürtüldüğünü iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıya ilişkin uyarı sonucu TSK'nın topçu ateşinin durduğunu, Rus Hava Güçleri’nin müdahalesi ile saldırının püskürtüldüğünü açıkladı. Rusya, Türkiye'den gruplara askeri desteği kesmesini isterken, diplomatik kanalları kullanma çağrısı yaptı.

HAVA SALDIRISI SONUCU 2 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

MSB'nın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "Ateşkesi sağlamak üzere İdlib bölgesinde bulunan unsurlarımıza yapılan hava saldırısı sonucu 2 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Belirlenen hedefler ateş altına alınmış, alınmaya devam edilmektedir. Bugüne kadar olduğu gibi şehitlerimizin kanı yerde bırakılmamış, bundan sonra da bırakılmayacaktır. Hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, TSK ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için de acil şifalar diliyoruz"

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türk ordusunun Suriye'deki teröristlere destek verdiğini belirtti. Açıklamada Ankara'ya teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurma çağrısı yapıldı. Türkiye destekli militanların Kminas ve Neyrab bölgelerinde Suriye ordusunun savunmasını Türk ordusunun desteğiyle kırdığını vurgulayan Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, şu açıklamayı yaptı: "Bunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin militanlara destek verdiği ilk vaka olmadığına dikkat çekmek isteriz. Türk tarafını teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurmaya çağırıyoruz.Teröristlerin Kminas-Neyrab hattında Suriye ordusuna yönelik saldırıları çok sayıda zırhlı tankla gerçekleştirdiğini ve Türk ordusunun buna topçu ateşiyle destek verdiğini aktaran Merkez, bunun sayesinde Suriye ordusunun savunmasının kırıldığını belirtti. Saldırılar sonucunda 4 Suriye askerinin yaralandığını duyuran Merkez, Suriye ordusuna yönelik topçu atışlarının Rusya'nın bunları tespit etmesi üzerine durduğunu belirtti. Türk mevzilerinden Suriyeli birliklere topçu ateşi açıldığı, Rus objektif kontrol araçları tarafından tespit edildi ve çatışmaları önleme hattı üzerinden Türk tarafına bildirildi. Bunun üzerine Türk tarafı topçu atışlarını durdurdu."

ZAHAROVA'DAN İDLİB AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’ye İdlib’le ilgili abartılı açıklamalar yapmayıp bunun yerine özel iletişim kanallarını devreye alma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İdlib’de operasyon başlatmanın an meselesi olduğu yönündeki açıklamasını yorumlayan Zaharova, Türkiye’ye İdlib’le ilgili abartılı açıklamalardan kaçınıp, bunun yerine özel iletişim kanallarını kullanma çağrısı yaptı. Zaharova, “Türkiye yönetiminin açıklamaları konusuna gelince, ‘sahada’ herhangi bir gerilim halinde birçok ülke açıklama yapmanın uygun olduğunu düşünüyor, halbuki bize göre bu tür durumlarda her şeyden önce mevcut iletişim kanallarının devreye alınması gerekiyor, zira (bu kanalların) muazzam bir potansiyeli var” diye konuştu.

İDLİB GERİLİMİ DOLARI YÜKSELTTİ

Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan ve 2 TSK mensubunun hayatını kaybettiği çatışmanın ardından 6,10 seviyesinin altında seyreden dolar/TL kuru, yeniden 6,10'un üzerine çıktı. Yaşanan gerginliğe ilişkin Suriye yönetiminden ise henüz bir açıklama yapılmadı.