Türkiye, F-35’in resmi internet sitesindeki katılımcılar listesinden silindi.

ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasının ardından Türkiye, F-35’in resmi internet sitesindeki küresel katılımcılar listesinden de silindi.

TÜRKİYE İLK DOKUZ KATILIMCI ARASINDAYDI

Rusya ile Türkiye arasındaki S-400 anlaşmasının ardından ABD ile yaşanan F-35 savaş uçağı gerilimi başka bir boyuta taşındı. Türkiye, F-35’in resmi internet sitesindeki küresel katılımcılar listesinden silindi. Türkiye, “f35.com”un “Küresel Katılım” başlıklı bölümünde Türkiye, ABD, Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç ve İngiltere ile birlikte “F-35 programının ilk dokuz ortak ülkesi” arasında sayılıyordu.

TÜRKİYE'NİN F-35'LERİNE NE OLACAK?

Öte yandan ABD Kongresi’nde görüşülmeyi bekleyen 2021 yılı savunma bütçesinde, Türkiye’ye ait olan ancak teslim edilmeyen 6 adet F-35 savaş uçağının ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılabilmesi için gerekli düzenlemelere yetki veriliyor. ABD, Türkiye’ye ait F-35’leri satın alacağına dair resmi bir açıklama yapmadı.

GEREKÇE S-400

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Türkiye’nin F-35 programından çıkartıldığını doğrulayarak, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle F-35 savaş uçakları programından çıkarıldığını belirtmişti.