Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI, son beş yılda Türkiye'nin silah ithalatının bir önceki beş yıllık döneme göre yüzde 59 oranında düştüğünü açıkladı

Son 5 senede dünya genelindeki silah satışları düşerken Orta Doğu ülkelerinin 2016-2020 arası alımları, 2011-2015 arası döneme göre yüzde 25 artış gösterdi. euronews'te yer alan habere göre; Dünyanın en büyük silah ithalatçısı konumunda bulunan Suudi Arabistan, yurt dışından temin ettiği askeri savunma sistemlerine ödediği miktar yüzde 61 oranında artarken, bu oran Katar'da yüzde 361 olarak gerçekleşti. Mısır'ın silah ithalatı 2011-2015 ile 2016-2020 arası karşılaştırıldığında yüzde 136 artış gösterdi. Doğu Akdeniz'de ve Libya'da Türkiye gerilim yaşayan Mısır, son yıllarda daha çok silahlandı. SIPRI raporunda yine aynı dönem dikkate alındığında (2011-2015 ile 2016-2020) Türkiye'nin silah alımı yüzde 59 düştü. Bunda ABD'nin F-35 satışını yasaklaması ve Türkiye'nin yerli üretime ağırlık vermesi önemli rol oynadı.

ABD SAVUNMA SANAYİNDE EN BÜYÜK SİLAH İHRACATÇISI

SIPRI'ye göre küresel silah ihracatı ve ithalatı, 2001-2005 döneminden bu yana ilk kez artmadı. Silah teslimatları Soğuk Savaş sonrası dönemdeki seviyesinde seyrediyor. Ancak raporda Covid-19 salgını nedeniyle bu durumun değişebileceğine dikkat çekiliyor.

SIPRI'nin Silah ve Askeri Harcamalar Programı'ndan kıdemli araştırmacı Pieter D. Wezeman, "Son 20 yıldaki hızlı artışın durduğunu söylemek için erken. Covid salgınından sonra bazı ülkeler önümüzdeki yıllar için silah ithalatlarını yeniden değerlendirebilir. Ancak pandeminin en şiddetli döneminde bile bazı ülkeler büyük silah sözleşmeleri imzaladı" dedi.

FRANSA VE ALMANYA'NIN İHRACATI ARTTI

Bugün yayımlanan rapora göre ABD dünyanın en büyük silah ihracatçısı olma konumunu korudu.

Washington'un silah ihracatındaki payı son beş yılda yüzde 32'den yüze 37'ye çıktı.

2016-2020'de ABD tüm ülkeleri geride bırakarak toplam 96 ülkeye silah sattı. Bu silahların yüzde 47'si Orta Doğu'ya gitti. Suudi Arabistan'ın ABD'nin silah ihracatındaki payı yüzde 24.

2016-2020 döneminde ABD'nin silah ihracatının yüzde 15 artmasıyla ikinci en büyük silah ihracatçısı Rusya ile arasındaki fark da açıldı.

Dünyanın üçüncü ve dördüncü en büyük silah ihracatçıları olan Fransa ve Almanya'nın ihracatları da bu dönemde önemli oranda arttı.

Fransa'nın ihracatı bu dönemde yüzde 44 arttı. Böylece bu ülkenin küresel silah ticaretindeki payı yüzde 8,2'ye yükseldi. Fransa, ihracatının yüzde 59'unu Hindistan, Mısır ve Katar'a yaptı.

Son beş yılda Almanya silah ihracatını yüzde 21 oranında artırdı.

Almanya'nın küresel silah ticaretindeki payı yüzde 5,5'e ulaştı. Almanya en fazla Güney Kore, Cezayir ve Mısır'a silah sattı.

Rusya ve Çin'in silah ihracatı ise düştü. Son beş yıllık dönemde küresel ticaretteki payı yüzde 20 olan Rusya'nın ihracatı yüzde 22 oranında geriledi.

SIPRI'ye göre bu durum Rusya'nın Hindistan'a silah satış satışının yüzde 53 oranında düşmesinden kaynaklanıyor.

Rusya en fazla silahı Çin, Cezayir ve Mısır'a sattı.

Dünyanın beşinci en büyük silah ihracatçısı olan Çin'in ihracatında yüzde 7,8 oranında düşüş görüldü. En fazla silahı Pakistan, Bangladeş ve Cezayir'e satan Çin'in küresel pazardaki payı yüzde 5,2'ye geriledi.