UNICEF tarafından hazırlanan “Tanıdık bir yüz: Çocukların ve ergenlerin yaşamında şiddet” raporuna göre, dünyada 2–4 yaş aralığındaki çocukların dörtte üçü ya da 300 milyon çocuk evlerinde kendilerine bakan kişilerin psikolojik saldırısına ve/veya fiziksel cezasına maruz kalmakta.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]U[/mks_dropcap]NICEF tarafından hazırlanan “Tanıdık bir Yüz: Çocukların ve ergenlerin yaşamında şiddet” başlıklı rapor yayınlandı. Rapora göre, evlerde, okullarda ve topluluklarda kimi henüz sadece bir yaşında olan çocuklara yönelik şiddet oldukça yaygın durumda. Bazılarının henüz 12 aylık olan ve sayıları ürkütücü düzeylere ulaşan çocukların çoğu kez en yakınlarındaki kişiler tarafından şiddete maruz bırakıldığı belirtilen raporda, çocukların çocukluk dönemlerinin her aşamasında ve her ortamda şiddete maruz kaldıklarını gösteren en son verilere yer veriliyor. KHAN: ŞİDDET TRAVMASI HAYAT BOYU SÜREBİLİR UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan ise rapora ilişkin şunları söyledi: “Dünyanın her bölgesinde, tüm yaş gruplarından çocukların asıl güvende olmaları gereken ev, okul ve kamusal alanlarda şiddete maruz kalıyor olması kabul edilemez. Şiddetin yarattığı travma bir çocuğun tüm hayatı boyunca sürebilir ve hatta sonraki nesilleri de etkileyebilir. Bütün bu bulgular, tüm çocukları şiddetten korumak için bizleri harekete geçirmelidir.” Raporda yer alan veriler şu şekilde:
  • Dünyada 2–4 yaş aralığındaki çocukların dörtte üçü ya da 300 milyon çocuk evlerinde kendilerine bakan kişilerin psikolojik saldırısına veya fiziksel cezasına maruz kalmaktadır;
  • Ulaşılabilir verileri olan 30 ülkede 1 yaşındaki her 10 çocuktan yaklaşık 6’sı düzenli olarak şiddet içeren disiplin önlemleriyle karşılaşmaktadır. 1 yaşındaki çocukların hemen hemen dörtte biri ceza olarak fiziksel olarak sarsılmakta, 10 çocuktan biri de yüzüne, başına ya da kulaklarına yönelik darbe almaktadır.
  • Tüm dünyada beş yaşından küçük her dört çocuktan biri ya da başka bir deyişle 177 milyon çocuk eşinden/partnerinden şiddet gören anneyle birlikte yaşamaktadır.
15 MİLYON ERGEN CİNSEL EYLEMLERE ZORLANIYOR Çocuklara yönelik uygulanan cinsel şiddete ilişkin verilerin yer aldığı raporda, dünyada 1–19 yaş aralığındaki yaklaşık 15 milyon ergen kız çocuğunun yaşamlarının bir noktasında cinsel ilişkiye ya da başka cinsel eylemlere zorlandığı belirtildi. Cinsel şiddete maruz kalan ergen kızların yalnızca yüzde 1’inin profesyonel yardım başvurusunda bulunduğu kaydedilen raporda, “Verilerine ulaşılabilen 28 ülkede ise cinsel ilişkiye zorlanan ergenlik dönemindeki kızların ortalama yüzde 90’ı bu yöndeki ilk olayın failinin tanıdıkları bir kişi olduğunu söylemiştir. Altı ülkenin verileri ise ergen yaşlardaki erkeklere yönelik cinsel şiddetin failleri arasında en sık görülenlerin arkadaşlar, sınıf arkadaşları ve partnerler olduğunu göstermektedir” denildi. OKULLARDA ŞİDDET Okul çağındaki çocukların yarısının (732 milyon) okullarda fiziksel cezanın tam olarak yasaklanmadığı ülkelerde yaşamakta olduğu ifade edilen raporda şu kaydedildi: “Son 25 yıl içinde okullarda silahla ateş açılması şeklinde belgelenmiş olayların dörtte üçü ABD’de meydana gelmiştir.” Raporun orijinal hâli için: http://www.unicef.org.tr/basinmerkezidetay.aspx?id=32808