Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Başkanı Elizabeth Maruma Mrema, koronavirüs salgının çıkış noktası olarak tahmin edilen vahşi hayvan pazarlarının tüm dünyada yasaklanması için çağrı yaptı

Tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında açıklama yapan Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Başkanı Elizabeth Maruma Mrema, "canlı ve ölü vahşi hayvanların satıldığı pazarların yasaklanması" çağrısını yaptı.

DÜŞÜK GELİRLİ TOPLUMLAR İÇİN ALTERNATİFLER ÜRETİLMELİ

Daha önce ortaya çıkan salgınların da vahşi hayvanlardan kaynaklandığını belirten Mrema, özellikle Afrika'da düşük gelirli ve geçimlerini vahşi hayvanlardan sağlayan toplumlar için alternatifler üretilmesi gerektiğini belirtti. Mrema, yoksullar için alternatifler yaratılmadığı takdirde yasa dışı vahşi hayvan ticaretinin artabileceği ve bazı türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında da bulundu.

KORONAVİRÜSÜN KÖKENİ

Dünya çapında salgına yol açan Covid-19, ilk kez Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde vahşi hayvanların ve hayvansal ürünlerin de satıldığı gıda pazarını ziyaret edenlerde görülmüştü. Yarasalarda bulunan bir betakoronavirüsün mutasyona uğramış hali olan virüsün, yarasalardan pangolin veya yılan gibi bir sürüngen aracılığıyla insanlara bulaştığı tahmin ediliyor.