Birleşmiş Milletler, Yemen'de sağlık sisteminin "fiilen çöktüğünü" ve koronavirüsün ülke genelinde yayıldığını aktardı.

Birleşmiş Milletler, yıllardır iç savaşın sürdüğü Yemen'de koronavirüs (Covid-19) salgınının sağlık sistemini çökerttiğinin ifade edildiğini kaydetti. BM İnsani Yardım Koordinasyonu Bürosu (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Cenevre'deki brifingde, durumumu "aşırı kaygı verici" diye tanımladı.

"DUYDUĞUMUZ ŞEYLER ENDİŞE VERİCİ"

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, "Yardım kurumları ülkenin her tarafında insanların birbirine hastalığı bulaştırdığı varsayımıyla hareket ediyor" dedi. "Yemen'in şu anda uçurumun ucunda olduğunu duyuyoruz" diyen Laerke, "Duyduğumuz şeyler endişe verici, sağlık sisteminin fiili olarak çöktüğü söyleniyor" ifadelerini kullandı.

"GELEN HASTALARDAN BAZILARI GERİ GÖNDERİLİYOR"

Laerke, bazı yardım çalışanlarının yeterince oksijeni veya koruyucu ekipmanı olmadığı için gelen hastaları geri göndermek zorunda kaldığını ifade etti. Yemenli yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü'ne şu ana kadar 184 vaka ve 30 ölüm bildirdi. Laerke gerçek durumun çok daha ağır olduğunu aktardı. Sınır Tanımaya Doktorlar, iki haftadan biraz daha uzun bir süreçte sadece güney Yemen'de 68 ölüm tespit etti. Savaşın birçok sağlık kurumunu yok ettiği ve halkın büyük bir bölümünün iyi beslenemediği Yemen'de salgının yıkıcı sonuçları olabileceği konuşuluyor. MSF'DE "FELAKET" DEMİŞTİ Sınır Tanımayan Doktorlar'da (MSF) Yemen’de bir “felaket” yaşandığını açıklamıştı. MSF açıklamasında, Mayıs ayının ilk yarısında merkeze yatırılan 173 hastadan en az 68’inin öldüğü belirtilmişti. Yemen makamları, çok sayıda Covid-19 vakası olduğunu ve 30 kişinin öldüğünü söylüyor. Ancak BM, ölü saysının çok daha fazla olduğunu kaydediyor.