Koronavirüs salgını nedeniyle Zoom üzerinden idam cezası verilmesi kararlaştırıldı. Nijerya'da zoom üzerinde yapılan mahkeme ile bir kişiye idam kararı verildi.

Henüz yeni popüler olmaya başlayan ve ciddi bir yükseliş gösteren uygulama herkesin gözdesi konumunda. Elbette sürekli bu alanda olumlu gelişmeler yaşanmıyor. Geçtiğimiz günlerde Nijerya’da olan bir olay tepki topladı.

TOPLU GÖRÜNTÜLÜ PLATFORMLARINA RAĞBET ARTTI

Sosyal mesafenin önemi hiç şüphesiz giderek artıyor. Bunu korudukça salgının yayılma hızı azaltılabilir. Sosyal mesafeyi korumanın en önemli araçlarından birisi de görüntülü konuşma platformlarıdır. İnsanlar toplu işlerini buradan her yaptığında bir araya gelme oranları azalıyor.

DEVLET İŞLERİ ZOOM ÜZERİNDEN YAPILABİLİR Mİ?

Birçok kişi şimdilerde Zoom gibi uygulamalar üzerinden neler yapılabileceğini tartışıyor. Örneğin devlet işleri bu görüntülü konuşma uygulaması üzerinden yürütülebilir mi? Geçtiğimiz günlerde Nijerya’da yaşanan bir olay bunun mümkün olduğunu gösteriyor. Zoom üzerinden mahkemesi görülen bir adam için idam kararı çıktı. Alınan karar sadece Nijerya’da değil tüm dünyada gündem oldu.

ADALET KONULARINDA BU PLATFORMLAR ADALETLİ Mİ?

Sosyal mesafeyi korumak için alınan tedbirler büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Adalet gibi kritik konuların bu tür uygulamalar üzerinden görülmesi muhtemelen devam edecek. Henüz hiç kimse bu tür uygulamalar üzerinden yapılabileceklerin sınırını kestiremiyor.

BU KARARA TEPKİ GÖSTERİLİYOR

Dünyanın birçok yerinde insan hakları örgütleri bu karara tepki gösterdi. Nijerya başta olmak üzere dünyanın başka ülkelerinde zoom gibi uygulamalar ile mahkeme kararlarının verilmesine tepki gösterildi.

ZOOM GÜVENLİ Mİ?

Zoom, güvenlik kaygıları ile ilgili BBC’ye yazılı açıklamasında şunları söyledi: “Zoom kullanıcı güvenliğini son derece ciddiye alıyor. “En büyük mali hizmetler şirketlerinden, önde gelen telekomünikasyon sunucularına, hükümet dairelerinden üniversitelere, sağlık hizmetlerinden telefonla tedavi yöntemlerine kadar dünya genelinde 2000 kurum, kullanıcı, ağ ve veri merkezilerimizde güvenlik değerlendirmesi yapıp Zoom’u tercih etti. “İngiltere Savunma Bakanlığı ve Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’yle yakın temas halindeyiz ve ihtiyaçları olan belgeleri sağlamaya odaklanıyoruz.” Zoom, İngiltere Siber Güvenlik Merkezi ve İngiltere Güvenlik Bakanlığı bu belgelerin ne olduğuyla ilgili ise bir açıklama yapmadı. Siber danışman Graham Cluley de, “Zoom’un güvenlik açısından inişli çıkışlı bir geçmişi var. Kullanıcıların gizliliği, güvenliği konusunu yeterince ciddiye alıp almadıklarına dair soru işaretleri var” dedi.