İngiltere'nin yayın organlarından olan The Economist, Türkiye’deki gelir eşitsizliği üzerine bir analiz yayınladı.

Yazıda; Türkiye'deki zenginlerin daha da zenginleştiği ve yoksulların daha da yoksullaştığı üzerinde duruldu. Enflasyon ve yüksek faiz oranlarının neden olduğu zorluklara dikkat çekilen yazıya, "Türkiye’de zengin daha zengin, yoksul daha yoksul" başlığı da atıldı.

Lüks Tüketim Artıyor

Lüks tüketim üzerine örnekler sunulurken, “Hafta içi bir öğleden sonra, İstinye Park AVM’de mağazalar oldukça hareketli. Şehrin Michelin yıldızlı restoranları ve yat limanları sürekli dolu. Türkiye’nin en büyük şehrinde, lüks malların tüketimi artarken, şaşırtıcı bir servet patlamasının belirtileri her yerde görülüyor. Zenginler daha da zenginleşiyor: Türkiye’de ultra zenginlerinin (30 milyon dolar veya daha fazla servete sahip olanlar) sayısı 2022 ile 2023 arasında yüzde 10 artış gösterirken ortalama bir Türk’e daha zengin olduklarını hissedip hissetmediklerini sorduğunuz zaman, cevap kesinlikle hayır olacaktır" denildi.

Satın Alma Orta Sınıfta Düşük

Zenginler için lüks tüketimin arttığı anlatılırken; enflasyon nedeniyle düşük ve orta gelirli sınıfın satın alma gücündeki erimenin olduğu ortaya koyuldu.

Türk lirasının, dolar karşısında yüzde 19 değer kaybettiği ve bu durumun da gayrimenkul fiyatlarının dolar bazında hızla artmasına neden olduğu belirtildi.

Yeni Süper Zenginlere Yönelik Sektör

Lüks tüketime en çok rastlanan İstanbul ve Bodrum gibi bölgelerde harcamaların artmasının ardında Türkiye’nin “yeni süper zenginleri” için hizmet veren bir varlık yönetimi sektörünün de ortaya çıktığı, bu sektörün Türk varlıklarının hacminin yıl sonunda 123 milyar dolara yaklaşması da bekleniyor.