Haber: Atilla Yoğurtçu

Edremit Demokrasi Platformu, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ikinci yıl dönümünde Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda bir anma etkinliği düzenledi. Depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, sık sık "Unutmak yok, helalleşmek yok, affetmek yok" ve "Deprem değil, rant öldürür" sloganları atıldı.

Platform adına yapılan basın açıklamasında, 6 Şubat depremlerinin sadece bölgedeki illeri değil, tüm Türkiye'yi derinden sarstığı vurgulandı. Açıklamada, iki yıl geçmesine rağmen ne acının dindiği ne de öfkenin azaldığı belirtilerek, yaşanan felaketin doğal bir olay olmaktan öte, ihmal ve rant hırsının sonucu olduğu ifade edildi.

“Ne Acımız Dindi Ne de Öfkemiz”

Edremit Demokrasi Platformu’nun açıklamasında, 6 Şubat 2023 gecesi saat 04.17’de yaşanan depremin Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Elâzığ ve Diyarbakır başta olmak üzere 11 ili büyük bir yıkıma uğrattığı hatırlatıldı. Açıklamada, "İki yıldır yüreğimize saplanan onlarca kara saplı bıçakla yaşıyoruz. Aradan iki yıl geçse de ne yasımız bitti ne acımız dindi ne de öfkemiz azaldı" ifadelerine yer verildi.

Yetkililerin bilime, akla ve uzmanların uyarılarına kulaklarını tıkadığı, deprem gerçeğine rağmen rant uğruna önlem alınmadığı, çürük binalara göz yumulduğu belirtilirken, bu yüzden binlerce insanın hayatını kaybettiği vurgulandı. Açıklamada, "Bu felaket göz göre göre geldi. 1999 Marmara depreminin ardından dönemin Cumhurbaşkanı, 'Altımız çürüktür ama yine de bu altın üstünde yaşamaya mecburuz. Bu depremden çok şey öğrendik' demişti. Ancak 6 Şubat 2023 depremleri, üstümüzün yani devlet organizasyonunun, altımızdan çok daha çürük olduğunu gösterdi" denildi.

Son olarak, 21 Ocak’ta Kartalkaya Grand Otel’de yaşanan çığ felaketine de değinildi ve "Bu ülkenin üzerine adım adım kâr ve rant hırsını baş tacı eden, insan hayatını yok sayan bir yönetim anlayışı çöreklenmiştir" ifadeleri kullanıldı.

“Sorumlular Belli, Unutmadık!”

Edremit Demokrasi Platformu, 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan skandallara da dikkat çekerek, sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Depremin ilk iki gününde yetkililerin ortada görünmemesi,

* Bilgi akışını engellemek için bant daraltmaları ve internet kısıtlamaları uygulanması,

* Depremzedelerin sorunlarına çözüm üretmek yerine OHAL ilan edilerek baskı politikalarının devreye sokulması,

* Emek ve demokrasi güçlerinin deprem bölgesine gitmesinin engellenmesi,

* Kızılay’ın çadır satması, yardım malzemelerinin zimmete geçirilmesi ve yaşanan diğer skandallar…

Tüm bu olayların unutulmayacağını belirten platform, "İnsan hayatını yok sayan bu düzeni her gün yeniden üretenleri unutmadık. Depremin yaşandığı illerde daha 24 saat geçmeden OHAL ilan edenleri, çaresizlik içindeki depremzedeleri 'kimse kalkanları kaldırmayacağımızı zannetmesin' tehdidiyle susturmak isteyenleri unutmadık" dedi.

“Verilen Sözler Tutulmadı, Depremzedeler Hâlâ Mağdur”

Hükümetin, depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için 2 trilyon TL kaynak ayırdığını açıkladığını hatırlatan platform, bu kaynakların nasıl kullanıldığının belirsiz olduğunu vurguladı. Açıklamada, "Aradan geçen iki yıla rağmen deprem bölgesinde hâlâ tek bir çivi bile çakılmadığı, molozların dahi kaldırılmadığı yerler var. Binlerce insan hâlâ çadırlarda yaşamaya devam ediyor. Yüz binlercesi, 21 metrekarelik teneke konteynerlerde kaderine terk edilmiş durumda" denildi.

Platform, 2 Nisan 2023’te Cumhurbaşkanı’nın "Bir yıl içinde 319 bin konut yapıp depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" dediğini hatırlatarak, bugün gelinen noktada bu vaadin yerine getirilmediğini belirtti. Açıklamada, "Şimdi de '201 bin 431 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim etmenin bahtiyarlığını yaşadık' diyerek depremzedelerle dalga geçiyorlar" ifadeleri kullanıldı.

Barınma, temiz su, sağlıklı beslenme ve eğitim gibi en temel ihtiyaçlara erişimde hâlâ büyük sıkıntılar yaşandığı belirtilirken, işsizliğin, kayıt dışı çalışmanın ve sömürünün de giderek arttığı vurgulandı. Ayrıca, yerinde dönüşüm için başvuran depremzedelere 750 bin TL kredi teklif edilerek çözüm üretildiği izlenimi yaratıldığı ancak bu kredinin yüksek faiz oranlarıyla depremzedeleri daha da zor durumda bıraktığı ifade edildi.

“Bu Bozuk Düzen Değişmeli”

Edremit Demokrasi Platformu, açıklamasında rant odaklı politikalar yerine bilime, akla ve kamu yararına dayalı bir sistemin inşa edilmesi gerektiğini belirtti. "İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadeleriyle mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Son olarak, depremin ilk gününden itibaren dayanışmayı büyüttüklerini belirten platform, kayıpları anmaya, yaraları sarmaya ve mücadeleyi sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti. Açıklama, "Kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı bir kez daha sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Depremzede kardeşlerimizle dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya devam edeceğiz" sözleriyle sona erdi.