Haber: Atilla Yoğurtçu

Edremit Demokrasi Platformu, Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yaparak kayyum politikalarına ve son dönemde gerçekleştirilen gözaltılara sert tepki gösterdi. Platform sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, halkın iradesine yönelik baskıların arttığı, demokratik hakların gasp edildiği ve muhalif kesimlerin sistematik olarak hedef alındığı vurgulandı. Açıklama sırasında toplanan kitle sık sık “Kayyıma hayır, irademe dokunma!” “Mehmet Türkmen onurumuzdur!”  “Gözaltılar, yasaklar bizi yıldıramaz!”  “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı. Açıklamada, hukukun temel ilkelerinin hiçe sayıldığı ve bağımsız yargının tamamen siyasallaştığı ifade edildi.

Açıklamada, seçim öncesinde seçilme yeterliliğine sahip olan belediye başkanları ve meclis üyelerinin, seçimlerin hemen ardından hukuksuz bir şekilde “suçlu” ilan edilerek görevlerinden alındığı belirtildi. Bunun yanı sıra, hükümetin muhalif gazetecilere yönelik baskıyı artırdığı, keyfi tutuklamalarla basın özgürlüğünün ortadan kaldırılmaya çalışıldığı dile getirildi. İşçi direnişlerinin engellenmesi, sendika liderlerinin gözaltına alınması ve sanatçıların hedef gösterilmesi gibi gelişmelerin, toplumda büyük bir tepkiye yol açtığı vurgulandı.

Son Dönemde Artan Baskılar ve Hukuksuzluklar

Edremit Demokrasi Platformu, son bir hafta içinde yaşanan gelişmelere dikkat çekerek şu olayların altını çizdi:

* DEM Parti, EMEP, SYKP, ESP, Yeşil Sol Parti ve DBP yöneticileri ile gazeteciler, sanatçılar ve sendikacılardan oluşan 52 kişinin gece yarısı operasyonlarıyla gözaltına alınması.

* Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmesi ve ardından belediyeye kayyum atanması.

* İstanbul’da CHP belediyelerine yönelik yapılan baskılar ve gözaltılar.

* Antep OSB işçilerinin, ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı başlattıkları direnişin valilik tarafından 15 günlük eylem yasağı ile engellenmeye çalışılması.

* BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in işçilerin haklarını savunduğu için hukuksuz bir şekilde tutuklanması.

* Tatvan Belediyesi Eş Başkanı Mümün Erol’un gözaltına alınması ve ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılması.

* Van’da kayyum gaspına karşı direnen 20 kişinin hukuksuz gerekçelerle tutuklanması.

* Gezi eylemleri gerekçesiyle tutuklu bulunan Ayşe Barım’ın tahliye kararının iptal edilerek tutukluluğunun devamına karar verilmesi.

“Muhalefete ve Halkın İradesine Savaş Açılmış Durumda”

Edremit Demokrasi Platformu, AKP iktidarının muhalefeti bastırmak, halkın demokratik haklarını gasp etmek ve toplumsal muhalefeti susturmak amacıyla yargıyı ve kolluk güçlerini kullanarak baskı ortamı oluşturduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, hukukun üstünlüğünün yok sayıldığı, yargının tamamen siyasi bir sopa olarak kullanıldığı ve bu baskıların tek amacının çürüyen iktidarın ömrünü uzatmak olduğu ifade edildi.

Platform sözcüsü yaptığı açıklamada, “Bu baskılarla halkın sesi kısılamaz. Kayyum darbelerinde ısrar edenler ve muhalifleri susturmaya çalışanlar bilsin ki biz susmayacağız, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz! Halkın iradesine yapılan bu saldırılar karşısında demokratik mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Edremit Demokrasi Platformu, demokratik hakların ve özgürlüklerin savunulması için tüm toplum kesimlerini dayanışmaya çağırırken, hukuksuz bir şekilde gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep etti.