Haber: Atilla Yoğurtçu

Emek Partisi (EMEP) Edremit İlçe Örgütü tarafından düzenlenen, İlçe Başkanı Fikriye Yadırgı'nın yönettiği ve gazeteci-yazar Nuray Sancar'ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşi, CHP'li Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş'ın müdahale girişimlerine rağmen Altınoluk Çınaraltı Çay Bahçesi'nde gerçekleştirildi. Tüm resmi başvuruları tamamlanmış olan etkinliği engellemek için son dakika talimatlarla jandarmadan belge istenmesi, zabıtanın devreye sokulması gibi girişimlere rağmen, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla söyleşi gerçekleşti. Katılımcılar arasında CHP seçmenlerinin de bulunduğu gözlemlendi.

Edremit Barış Söyleşisi

Elektrik Kesintisi ve Kapatma Girişimi

Söyleşi sırasında çay bahçesinin elektrik sigortaları indirildi ve kafeterya kısmı kapatılmaya çalışıldı. Buna rağmen etkinlik, sık sık "Baskılar Bizi Susturamaz" ve "Faşizme Karşı Omuz Omuza" sloganlarıyla devam etti. Nuray Sancar, iki dünya savaşının da emperyalist güçlerin dünya üzerindeki nüfuz mücadelesi sonucu başladığını belirtti. Savaşların öncelikle işçi ve emekçi sınıflara karşı yapıldığını ve her savaşın bir sonrakini tetiklediğini ifade etti.

"Savaşa Karşı Savaş" Mesajı

Sancar, savaşların ancak savaşa karşı mücadele ile önlenebileceğini vurguladı. Paylaşım ve sömürü savaşlarına karşı halkların kendi demokratik iktidarlarını kurma mücadelesinin önemine dikkat çekti. Ortadoğu’da İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ve Türkiye'nin Suriye, Irak, Libya gibi bölgelere yönelik askeri ve ticari faaliyetlerine de değindi. Türkiye işçi ve emekçilerinin başka ülkelerin halklarıyla bir sorunu olmadığını belirten Sancar, iktidarın İsrail’le ticareti devam ettirme politikasını ve ABD’nin savaş gemisinin İzmir’e demir atmasına izin vermesini eleştirdi.

Barış Mücadelesi ve Sınıf Savaşı

Barış mücadelesinin sadece savaşa karşı değil, işyerlerinden kampüslere, tarlalardan çevre mücadelelerine kadar geniş bir alanda verilmesi gerektiğini vurgulayan Sancar, bu mücadelenin sınıf sömürüsünün olmadığı bir dünya için ilerletilmesi gerektiğini belirtti. Egemen güçlerin, sömürüsüz bir dünya istemedikleri için faşizmi desteklediğini ve halkları birbirine düşman ederek yönetmeye çalıştığını ifade eden Sancar, demokratik mücadele birikimi sayesinde emekçi halkların bu savaşları kazanacağına inandığını söyledi.

Söyleşi, soru-cevap bölümüyle sona erdi. Fikriye Yadırgı, etkinlikte yaptığı konuşmada, engelleme girişimlerine rağmen seslerinin kısılamadığını ve mücadelelerinin süreceğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.