Haber: Atilla Yoğurtçu

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesinin bir programı daha, Balıkesir’in Edremit ilçesinde Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Saat 18:00’de başlayan etkinlikte, salonun tamamı doluydu. Program kapsamında "Unutulmayan" isimli sanal müze tanıtım animasyonu ve "Çok Kötü Bir Şey Oldu" belgesel filmi gösterildi.

Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’ın da katıldığı etkinlikte, tüm Alevi kurumlarının temsilcileri hazır bulundu.

Edremit'te Madımak Katliamı anma etkinliği düzenlendi

Madımak’ın Acı Tarihi Bir Kez Daha Anıldı

Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu (AABK) Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çağan, açılış konuşmasında kapıdan giren her canın bir ve eşit olduğunu belirterek sözlerine başladı. Belgeselin hazırlanış aşamalarına dair izleyicileri bilgilendiren Çağan, projenin dijital kütüphane, sanal müze, web belgeseli, sözlü tarih ve belgesel çalışmalarına değindi.

Çağan: “Benim Umudum Var”

Ali Çağan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İnsanlara, belki 100 yıl sonrasına kalacak. ‘Yakın ulan yakın’ diye bağıran insanların torunları, akli selim şekilde olanları lanetleyecekler. Benim umudum var. Bu ülkede insanlar, eşit yurttaşlık haklarıyla kardeş biçimde yaşayacaklar.”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe de konuşmasında şu konulara yer verdi:

Erçe: “Yüzleşemediğimiz Sürece Çürümeyi Engelleyemeyiz”

Cuma Erçe, konuşmasında özetle şunları söyledi: “Niye bu proje yapıldı? Sevgili canlar, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Banaz’da yapılan anma etkinliklerinin dördüncüsünü iki gün de Sivas’ta yapalım dediği için bu katliam yaşandı. Dolayısıyla katliamı yaşayan bir kurumun sözcüsü olarak buradayım. Aynı zamanda tüm dost Alevi kurumlarına teşekkür ediyorum. Bizim için olanlar hala birinci yılı gibi. Çünkü dava zamanaşımına uğratıldı. O gün atılan sloganların karşılığını bugün yaşattılar. Biz bu projeyi sizin unutturma isteğinize karşı unutturmamak için yaptık. Özellikle genç nesillere olanları anlatmak zorundayız."

Erçe, konuşmasında ayrıca şunları ifade etti: “Bir Alevi katliamı olan 2 Temmuz meselesi artık sadece Alevilerin meselesi olmaktan çıktı, karanlık artık tüm Türkiye’yi sardı. Şeriat özlemi sadece Sivas’ı değil Türkiye’yi kuşattı. O günün aktörleri bugün devlet makamlarında yükseldi, kurumsallaştı. Yüzleşme gerçekleşmediği sürece bu ülkeye demokrasi gelmeyecek.”

“Bu kara dumanı dağıtmaktan başka çaremiz yok, Madımak’ı hafızalara kazıyın” diyerek konuşmasını bitiren Erçe’den sonra belgesel gösterimine geçildi. Belgesel büyük beğeni topladı.