EĞİTİM

Eğitim-İş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kamu spotuna tepki gösterdi

Eğitim-İş Sendikası, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın sağlıklı beslenme üzerine yayımladığı kamu spotuna tepki gösterdi. Sendikadan yapılan açıklamada, "Birçok aile, bırakın beslenme çantası hazırlamayı, çocuklarına sofraya koyacak bir lokma ekmeği zor buluyor" denildi.

Abone Ol

Okulların açılmasının ardından çocukların beslenme sorunları da daha sık konuşulmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da çocuklara "bir öğün sağlıklı yemek" talebine cevap vermezken, yayımladığı kamu spotunda sağlıklı beslenme önerileri sundu.

Yayımlanan kamu spotuna, Eğitim-İş Sendikası tepki gösterdi.

"Velilerle Alay Ediliyor"

Sendikadan yapılan açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı çocukların aç okula gitmesini umursamıyor olacak ki, yayımladığı kamu spotuyla velilere sağlıklı beslenme önerileri yapmayı uygun bulmuş. Velilerle alay etmektir. Birçok aile, bırakın beslenme çantası hazırlamayı, çocuklarına sofraya koyacak bir lokma ekmeği zor buluyor" denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Milli Eğitim Bakanlığı, çocukların aç okula gitmesini umursamıyor olacak ki, yayımladığı kamu spotuyla velilere sağlıklı beslenme önerileri yapmayı uygun bulmuş! 

Doğru ve sağlıklı beslenme; obeziteden ve hastalıklardan korunmanın temelidir, diyerek, velilere, çocukların sağlıklı beslenmeyi alışkanlık edinmesi için uygun beslenme çantası hazırlamalarını tavsiye ediyorlar. 

"Bir Lokma Ekmek Zor Bulunuyor"

Bir yanda milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verirken, diğer yanda velilere böyle ahkam kesmek, halkla alay etmektir. 

Bugün birçok aile, bırakın beslenme çantası hazırlamayı, çocuklarına sofraya koyacak bir lokma ekmeği zor buluyor. Bu gerçekler ortadayken Bakanlık'ın bu tavsiyesi, hem aymazlık hem de tamamen sorumluluktan kaçmaktır.

Bakan Tekin'in Sözleri Hatırlatıldı

Üstüne üstlük, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, '18 milyon öğrencinin tamamına ücretsiz yemek vermeyi doğru bulmuyorum, çocuklarımızın yeme alışkanlıkları buna uygun değil' diyerek tarihi bir gaf daha yapması, tamamen bardağı taşırmıştır. Sayın Bakan, siz hangi dünyada yaşıyorsunuz? Bugün çocukların yeme alışkanlıkları mı sorun, yoksa ailelerin yoksulluk içinde çocuklarına bir öğün dahi hazırlayamaması mı? Her üç çocuktan biri okula aç giderken, siz bu çocukların sağlıklı beslenmeye bile hakkı olmadığını savunuyorsunuz. Bu sorumluluktan kaçmak değil de nedir?

"Bakanlık Bütçesini Protokollerle Cemaatlere Yediriyorsunuz"

Daha da vahimi, siz çocukların yemek alışkanlıklarını eleştirirken, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini yaptığınız protokollerle cemaat ve tarikatlara yediriyorsunuz! 

Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği bu kadar değersiz mi? Madem çocuklarımızın karnını doyuramayacaksınız, neden o koltukta oturuyorsunuz? Bu ülkenin geleceği çocuklarımıza en temel hakkı olan beslenmeyi bile sağlayamayacaksanız, o koltuğu terk edin. Çocuklarımızın sağlığıyla, eğitimiyle ilgilenecek ve bu ülkenin geleceğini düşünenler o makamda olmalı."

"Ücretsiz Yemek Hizmeti Derhal Başlatılmalı"

Bakan Yusuf Tekin ve Milli Eğitim Bakanlığı'na hatırlatma yaptıklarını kaydeden sendikanın açıklamasında, "Çocuklarımızın beslenme hakkı, pazarlık konusu değildir! Siz bu hakkı sağlamak zorundasınız. Eğer bu görevden kaçıyorsanız, koltuğunuzu derhal terk edin.
Taleplerimiz nettir:
1.⁠ ⁠Tüm okullarda çocuklarımızın beslenme hakkını güvence altına alacak ücretsiz yemek hizmeti derhal başlatılmalıdır.
2.⁠ ⁠Ekonomik zorluk içindeki ailelere yardım eli uzatılmalı, çocuklarımızın aç okula gitmelerine son verilmelidir.
3.⁠ ⁠Bakanlık, bütçesini cemaatler ve tarikatlara değil, çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine ve eğitimine ayırmalıdır" ifadeleri kullanıldı.