Uganda'da kaçak avlanmaya karşı emsal niteliğinde bir karar alındı. Ülkenin  popüler dağ gorillerinden Rafiki'yi öldüren şahıs 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Afrika ülkesi Uganda’nın dünyaca ünlü gümüş sırtlı dağ gorillerinden Rafiki’yi öldüren kaçak avcı Felix Byamukama 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gümüş sırtlı dağ gorillerinin nesilleri tükenme tehlikesi altındayken, Uganda’da verilen ceza bir emsal niteliği taşıyor. Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre, Rafiki 1 Haziran’da kaybolmuş, ertesi gün de cesedi bulunmuştu. Uganda Doğal Yaşam İdaresi (UWA) ise araştırmalar sonucunda, yakındaki bir köyde Felix Byamukama’ya ulaşmıştı. Av teçhizatıyla yakalanan Byamukama, ilk ifadesinde üç kişiyle birlikte küçük hayvanları avlamak için parka gittiğini ve Rafiki’yi kendisine saldırdığı için öldürdüğünü söylemişti.

"RAFİKİ İÇİN ADALET SAĞLANDI"

Rafiki’nin otopsi sonucunda iç organlarına giren sivri bir obje ile öldürüldüğü sonucuna varılmıştı. Byamukama’ya 11 yıl hapis cezası verilmesi, UWA tarafından memnuniyetle karşılandı. Kurum, "Rafiki için adalet sağlandı" açıklaması yaptı. Koruma altındaki Bwindi Ulusal Parkı’nda yaşayan Rafiki, Haziran başında öldürüldüğünde 25 yaşındaydı. Rafiki, 17 üyeli bir dağ gorili grubunun lideriydi.