Mahkeme, Denizli'nin Acıpayam ilçesinde madencilik faaliyeti yürüten şirketin faaliyet alanını genişletmeye yönelik kararına dava açan köylüleri haklı buldu.

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde madencilik faaliyeti yürüten şirketin faaliyet alanını genişletmeye yönelik karara dava açan köylüler yerel mahkemeden çıkan kararın ardından davayı temyiz etti. Danıştay köylüleri haklı bularak maden şirketinin genişleme planına 'dur' dedi.

DANIŞTAY'DAN EMSAL KARAR

Gazete Duvar'dan Ayhan Çimendağ'ın haberine göre Denizli'nin Acıpayam ilçesinde faaliyet yürüten Yapıyol İnşaat Madencilik Turizm A.Ş. "ÇED gerekli değildir" kararı ile başlattığı madencilik faaliyetini genişletmek istedi. Acıpayam ilçesi Alaattin ve Yassıhöyük mahallelerindeki maden faaliyetini 5 kat büyütmek isteyen şirkete Danıştay 'dur' dedi. Denizli İdare Mahkemesinin davayı reddetmesinin ardından temyize gidilen Danıştay'dan emsal karar geldi. Danıştay bilirkişi incelemesinin detaylı yapılmadığı kanaatine vararak kararı bozdu.

BİLİRKİŞİ KADROSUNDA İLGİLİ MÜHENDİS YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve madenci şirketi dava eden köylülerin itiraz metninde kesilecek ağaçların yanlış hesaplandığı, toz emisyonu ve benzeri tahribatların tarımı ve yerleşim alanlarını olumsuz etkileyeceği belirtildi. Danıştay da incelemesinde bilirkişi kadrosunda bu detayları inceleyecek orman mühendisi ve meteoroloji mühendisi bulunmadığını ifade ederek köylülerin itirazını haklı buldu.

DAVANIN REDDİ KARARI BOZULDU

Şirketin kalker ocağı işletmeciliği, kırma-eleme tesisi, asfalt plenti ve hazır beton santrali alansal ve üretimsel kapasite artışı ve 1 adet mekanik plenti ilavesi projesi Danıştay'ın emsal olabilecek kararına takıldı. Danıştay, davacıların temyiz istemini kabul ederek Denizli İdare Mahkemesinin 6 Haziran 2020 tarihinde verdiği davanın reddi kararını bozdu.