Antikapitalistler Platformu, iklim krizinin yarattığı sonuçlara dikkat çekmek için ‘iklim adaleti’ talebiyle İstanbul’da bir dizi etkinlik düzenleyecek.

Küresel iklim krizinden en fazla etkilenenlerin, iklim değişikliğine en az neden olan ülkeler ve insanlar olduğuna dikkat çeken Antikapitalistler Platformu, bu konuya dikkat çekmek için İstanbul’da toplantı ve atölyeler gerçekleştirecek. 23-24 Ağustos tarihlerinde yapılacak etkinlikte, iklim krizi ile birlikte 2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizin yol açtığı toplumsal adaletsizliklere karşı ortaya çıkan “iklim adaleti” kavramına dikkat çekilecek. Platform tarafından yapılan açıklamada gelir dağılımındaki eşitsizliğe vurgu yapılarak şöyle denildi: “Oxfam raporuna göre tüm dünya zenginliğinin yarısı 26 ultra zengin kişiye ait. Kapitalizm üretkenliği artırırken toplumsal adaletsizlikleri de görülmemiş ölçüde arttırdı. Her biri kendi ulusal ekonomik çıkarlarını savunan devletler ekonomik krizi bahane ederek ekolojik krizi durdurmak için hiçbir adım atmıyor.” Bu konuya gündeme getirmek isteyen Platform da 20 Eylül küresel iklim grevi için hazırlanan Sıfır Gelecek Kampanyası’nın ilan ettiği İklim Adaleti Haftası kapsamında, bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.

ETKİNLİK PROGRAMI

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olan etkinliklerin programı şu şekilde: 23 Ağustos Cuma 15.00-17.00 Gençler konuşuyor: İklim krizine karşı mücadeleye *Fridays for Future aktivisti Selin Gören'in modere edeceği bu toplantı sadece öğrencilere yöneliktir. Diğer toplantılar herkesin katılımına açıktır. İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in öncülüğünde genç aktivistler okul grevleri örgütlüyor. 15 Mart ve 24 Mayıs tarihlerinde grevleri örgütleyen Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) hareketi uluslararası iklim grevleri çağrısı yapmıştı. Mayıs ayındaki greve birçok ülkede 2 milyon genç katıldı. 20 Eylül’de bir kez daha uluslararası okul grevi olacak. Bu toplantıda, farklı okullardan gelecek olan genç aktivistler okullarında neler yapabileceklerini kendi aralarında konuşacaklar. 17.30-19.00 Atölye: Culture Jamming Atölye yöneticisi Steve Wiles, 1968 hareketi sırasında ortaya çıkan culture jamming aktivizmi üzerine kısa bir giriş yapacak. Culture Jamming, ana akım medyada ve toplumda hakim olan söylemlere karşı geliştirilen bir mücadele yöntemi. Kimi zaman mizah ve iğneliyici bir dil kullanarak, egemen söylemleri alaya alan bir aktivizm biçimi. Bu atölyede aktivistler çok sayıda örnek izleyecek ve birlikte yenilerini ortaya çıkaracaklar. 24 Ağustos Cumartesi 15.00-17.00 Madalyonun iki yüzü: İklim krizi ve ekonomik kriz- Nasıl bir mücadele? İki krizin ortak yönü sorumlularının şirketler ve patronlar olması, mağdurlarının ise emekçiler olması. 2011 yılında kemer sıkma politikalarına karşı meydanları işgal eden occupy hareketi “biz %99’uz, onlar %1” diyordu. İki krizin de sorumlusu olan %1’e karşı küresel iklim adaleti hareketi hem “sıfır karbon salımı” hem de gereken dönüşümün faturasının işçilere kesilmemesi için “Adil Geçiş” talep ediyor. Bu toplantıda kapitalizmin neden olduğu çifte krize karşı nasıl mücadele etmemiz gerektiğini sendikalar ve işçilerle birlikte tartışacağız. Konuşmacılar: Efe Baysal (350 Türkiye), Tuna Emre (Bilim yazarı), Nuran Yüce (Antikapitalistler), Eğitim-Sen 17.30-19.30 İklim Krizi, Savaş, Yoksulluk: Göçmenlere Sahip Çık! Günümüzde sayıları milyonları bulan göçmenlerin önemli bir kısmı genellikle ekonomik nedenlerden ve savaşlardan dolayı ülkelerinden kaçıyor. Göçmenler, toplumun en zayıf halkası olarak gittikleri ülkelerde ırkçılıkla mücadele etmek zorunda kalıyor. İklim değişikliği önümüzdeki yıllarda çok daha fazla insanı açlık ve susuzluk gibi nedenlerle göç etmek zorunda bırakacak. Türkiye’de göçmenlere yönelik ırkçılığa karşı en önemli platformlardan biri olan Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır kampanyası bu toplantıda göçmenler ve ırkçılık meselelerini ele alacak. Konuşmacılar: Berat Özipek (Akademisyen- Medipol Üni.), Figen Dayıcık (Antikapitalistler) 20.00-22.00 Konser