Atatürk Orman Çiftliği’ne Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ‘spor vadisi’ yapılacak. Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Güldal, “Bakanlığın yapmak istediği bu tür projelerin altından çıkan şey rant oluyor” dedi.

Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) parçalanmasına yeni proje ve yapılarla devam ediliyor. Şimdi de Gençlik ve Spor Bakanlığı, AOÇ’ye yapılması planlanan yeni bir proje için hazırlıklara başladı. Bakanlık, "Atatürk Orman Çiftliği Spor Vadisi Projesi” için proje ve etüd raporlarının hazırlanması amacıyla ihale yaptı. BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre ihaleyi alan şirket; mimari, statik, mekanik projeler ile zemin etüdünü yapacak. Sözleşme bedeli olarak şirkete 291 bin TL ödenecek. Proje dosyalarının hazırlanması için şirkete 240 gün süre verildi. Projeler ile zemin etüdü 29 Nisan’da bitirilecek.

MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ

Ankara 7. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda Atatürk Orman Çiftliği’nde “spor alanı” amaçlı plan değişikliklerinin yüksek yoğunluklu yapılaşma içerdiğini belirterek, iptal etmişti. Ocak ayında alınan iptal kararında, plan değişikliğinin AOÇ’nin kimliğini bozacak nitelik taşıdığı, yapılaşma koşulları açısından imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu vurgulanmıştı.

“PROJE BİLGİLERİ PAYLAŞILMIYOR”

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Gözde Güldal, BirGün’e konuştu. Güldal, “Projeye ilişkin bir bilgi paylaşılmıyor fakat bizim tahminimiz projenin Devlet Mezarlığı’nın doğusunda yer alan bir gölgeye yapılacağı yönünde. Ağustos ayında Spor Vadisi’nin projesini yaptırmak için ihaleye çıkmışlar. Proje çizdirilecek, devamında da inşaat projesi yapılacak ve kiraya verilecek. Bu AOÇ’nin 50-60 yıllık talan sürecinde gördüğümüz bir hikâye. Sayıştay raporuna göre AOÇ’de 150'ye yakın kiracı var ve bunlar denetlenmiyor. Bun alanlar yapılaşma içerisinde ve kontrol mekanizması yok" dedi.

“PROJELERİN ALTINDAN RANT ÇIKIYOR”

Güldal, AOÇ’nin boş bir arazi mantığıyla talan edildiğini vurgulayarak, şunları ifade etti: “AOÇ ‘yi bir bütün olarak koruyacak bir plan çalışması yapılması gerekiyor. Bakıldığında bu tür projeler 80 sene önce AOÇ içerisinde zaten üretilmişti. Bakanlığın yapmak istediği bu tür projelerin altından çıkan şey rant oluyor. Kaçak sarayın yapılması sonucunda o bölge sürekli genişledi. Sarayla beraber cami, külliye, ABD Büyükelçiliği ve en büyük talan projesi Ankapark yapıldı. ”