Meriç Nehri'nden su içen hayvanların öldüğü iddia edilirken Bulgaristan'ın Dimitrovgrad ile Svilengrad kentlerinin yetkililerinin yanı sıra Edirne Valiliği tarafından da inceleme başlatıldı.

Bulgaristan'ın Türkiye sınırına yakın bölgesi olan Dimitrovgrad şehrinde bulunan bir çiftlikle Meriç Nehri'nden su içen ineklerin öldüğü iddiası üzerine, Türkiye tarafında hareket geçildi. Edirne Valiliği koordinasyonunda, DSİ, AFAD, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince, nehrin farklı noktalarından su numuneleri alındı.

"28 İNEK ZEHİRLENEREK ÖLDÜRÜLDÜ" İDDİASI

Bulgaristan'ın Dimitrovgrad kentindeki Meriç Nehri'nden dün saat 17.30 sıralarında su içen 28 büyükbaş hayvanın zehirlenerek öldüğü iddia edildi. Svilengrad İtfaiye Müdürü İvo Tanov tarafından duyurulan olayın ardından Bulgar yetkililer, Meriç nehrinden örnekler alarak inceleme başlattı.

50 YERLEŞİM YERİNDEN MERİÇ'TEN SU KULLANIMI YASAKLANDI

Sözcü Gazetesi'nden Uğur Akkündüz'ün haberine göre; İncelemeler nedeniyle Dimitrovgrad ile Svilengrad (Cisri Mustafapaşa) kentleri arasındaki toplam 50 yerleşim biriminde Meriç nehrinden su kullanılması yasaklandı. Haskovo Valisi Stefka Zdravkova, bölgede yaşanabilecek olumsuz olaylara karşı erken uyarı ve bildirim sistemi ile çağrı yaptı. Bölgede bugün Bulgaristan Çevre ve Su Bakanı Emil Dimitrov da incelemelerde bulundu.

ÖRNEKLER LABORATUVARLARA GÖNDERİLDİ

Olayın Edirne'de de duyulması üzerine bugün Edirne Valiliği'ne bağlı kurumlar, Meriç nehrinin Türkiye'ye giriş yaptığı bölgeden merkez ilçeye bağlı Elçili köyüne kadar uzanan bölgeden 5 ayrı örnek alarak Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Edirne Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’ne gönderdiler.

BÖLGEDEKİLER UYARILDI

Nehirden alınan örnekler incelemeye alınırken, bölge çiftçisi ve balıkçılar da tedbirli olmaları konusunda uyarıldı. Nehir kıyısındaki yerleşimlerde herhangi bir hayvan ölümü yaşanıp yaşanmadığı ile ilgili araştırmalar devam ederken, ekiplerin nehirden yeni örnekler alarak sonuçlar arasında karşılaştırma yapılacağı ifade edildi. Türkiye ve Bulgaristan'da ekipler tarafından alınan örneklerin laboratuvar sonuçlarının açıklanması bekleniyor.

FABRİKADAN KAYNAKLI İDDİASI

Meriç Nehri’nde 28 büyükbaş hayvanın ölümüne neden olan olayın bölgede kapalı halde bulunan bir fabrikadan kaynaklandığı iddia edildi. Kullanıma kapalı fabrikanın kollektörlerinden Meriç Nehri’ne kısa süreli kimyasal atık bırakıldığı iddia edilirken, Haskovo Valisi Stefka Zdravkova, Meriç Nehri suyunun temiz olduğunu öne sürdü.