İstanbul Rize Masası çağrısıyla Kadıköy İskele'de bir araya gelen yaşam savunucuları, biyolojik çeşitlilik açısından koruma altında olan Rize'deki İşkencedere Vadisi'ne taş ocağı projesine tepki gösterdi. Yaşam savunucuları, "Cengiz İnşaat, İşkencedere Vadisi'ni de taş ocağı kaynağı olarak kullanmak istiyor" ifadelerini kullandı.

Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencedere Vadisi'ne taş ocağı yapılmasına karşı yaşam savunucuları bir araya geldi. İstanbul Rize Masası çağrısıyla Kadıköy İskele'de yapılan basın açıklamasına CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Sol Parti Meclis Üyesi Alper Taş, Halkevleri, EMEP, HDP, Yeldeğirmeni Muhtarı Sultan Aksu ile çok sayıda yaşam savunucusu atıldı.

"BÖLGE TAMAMEN YOK EDİLECEK"

Basın açıklamasını Rize Masası Başkanı Necati Ekşi okudu. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyada biyolojik çeşitlilik açısından korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olarak belirlendiğini, bölgeye bu özelliği kazandıranın ise binlerce bitki türü ve İkizdere gibi vadiler olduğunun altını çizen Ekşi, şu ifadelere yer verdi: "Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren uğraşmaları sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi'nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması proje mevcuttur. Bunlara rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11 Bölge Müdürlüğü tarafından Şimşirli köyü ve Cevizli köyü, Gürdere köyü arasındaki İşkencedere Vadisi için yeni ruhsatlar verilmiştir. İyidere Lojistik Liman ihalesini alan Cengiz İnşaat tarafından İşkencedere Vadisi de taş ocağı kaynağı olarak kullanılmak istenmektedir. 2019 yılı sonunda, İkizdere ilçemizin Cevizlik köyü ile Gürdere köyü arasında bulunan İşkencedere Vadisi'nde bir taş ocağı ve kırma eleme tesisinin kurulması, bölge halkının başvurusu sonucu mahkeme kararı ile durdurulmuştu. Bugün vadimiz daha büyük bir tehdit altındadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yeni bir taş ocağı ruhsat başvurusu yapılmış ve ruhsat alınmıştır. Bir önceki projede yıllık 100.000 ton taş çıkarılacaktı. Bu yeni ruhsatta yıllık ise, 15.724.800 ton taş çıkarılması hedeflenmektedir. Bakanlık bununla da kalmamış, vadinin devamında bulunan Şimşirli köyüne de aynı tonajlı taş ocağı ruhsatını almıştır. İki tesiste toplam yılda 31.509.600 ton taş çıkartılması planlanan bölge tamamen yok edilecektir."

"BÖLGE HALKI GEÇİM KAYNAKLARINI VE YAŞAM ALANLARINI KAYBEDECEK"

Söz konusu projenin, bölgede yaşayan köylülerin geçim kaynaklarını ve yaşam alanlarını ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu vurgulayan Ekşi, şöyle devam etti: "Bu proje doğal yaşamı ve ekolojik dengeyi alt üst edecek. Bu girişimler bölgedeki köylülere danışılmadan yapılmaktadır. Dünyada sayılı vadiler arasında yer alan İkizdere Vadisi'nin kollarından olan İşkencedere Vadisi, eşsiz bitki örtüsüne sahiptir. Vadide bulunan orman sayısız 'Deli Bal' olarak bilinen ve vadinin önemli geçim kaynaklarından olan ürün, vadide doğal yöntemlerle yöre köylüleri tarafından üretilmekte ve temel geçin yabani hayata ev sahipliği yapmaktadır. Taş ocağının vadiye vereceği en büyük zararlardan bir tanesi de köylülerin en önemli geçim kaynağı olan çay bahçeleridir. Organik çay üretimi, özellikle son yıllarda hayvancılığın bitmesiyle köylülerin önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur. Taş ocağının yaratacağı tahribatla halk bu yaşam kaynaklarını kaybedecektir. Her ne kadar Karadeniz su kaynakları açısından zengin gözükse de, yapılması planlanan taş ocakları ile yerüstü ve yeraltı su kaynakları yok edilecektir. İskencedere Vadisi'nde bulunan Cevizli, Gürdere ve çevre köylerden Şimşirli köylülerimiz, su kaynaklarını kaybetmiş olacaktır. İkizdere taş ocağı olmasın. Bütün İkizdereliler ve doğa severler yan yana gelelim bu yıkımı durduralım."