Kömürle çalışan termik santrallerin baca filtreleri kullanmasının zorunlu hale gelmesi, Meclis’ten gece yarısı apar topar geçen yasayla 2,5 yıl ertelendi. Meclis’te oylama yapılırken katılımın düşüklüğü dikkat çekti.

Torba yasanın 50’nci maddesi, dün Meclis’te oylanarak kabul edildi. Böylece, havayı kirleten 15 termik santrale baca filtresi takma zorunluluğu ertelenmiş oldu. Yasa teklifine AKP’den 203, MHP’den 14 vekil ‘Kabul’, CHP’den 25, İYİ Parti’den yedi, HDP’den de dört vekil ‘Ret’ oyu verdi. Toplam ‘Kabul’ oyu 217, ‘Ret’ oyu ise 36 oldu. Gün boyu birçok muhalefet milletvekili, sosyal medyada yasayı eleştirdi. Ancak aynı milletvekillerinin oylama sırasında Genel Kurul'da olmamaları ve oy kullanmamaları da tepki çekti.

MİLLETVEKİLLERİ TEHDİT Mİ EDİLDİ?

Öte yandan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 19 Kasım'da TBMM'de Afşin Elbistan Termik Santrali konusunda yaptığı konuşmada, "Derebeyi gibiler, herkese meydan okuyorlar. Beni, AK Parti Milletvekillerini, Sayın Ahmet Özdemir'i tehdit ediyorlar. İşçilere telefon numaralarımızı veriyorlar. Arayın diyorlar. Ve o kadar rahatlar ki bize kimse dokunamaz diyorlar" açıklamasında bulunmuştu. https://www.youtube.com/watch?v=uD_0wle8p7w Konuşmasında MHP Kahramanmaraş milletvekili Sefer Aycan’a da söz alması için "sataşan" Öztunç şunları söylemişti: "300 bin insan zehirleniyor, kadınlarda rahim kanseri ve meme kanseri sayısı inanılmaz şekilde artmıştır." “300 bin insanın yaşadığı Afşin, Elbistan ilçelerine kül yağıyor. Her saat 280 ton kül yağıyor. Niye santralde ltreleme olmadığı için. Kirlilik nedeniyle 17 bin erken ölüm olmuş. Hava kirliliğinde şehir olarak ikinci sıradayız. Araçlarda millet kanser olmasın diye sigara içmek yasaklanıyor ama koca koca bacalardan duman çıkmasına izin veriyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Bugüne kadar Elbistan'da görülmemiş eylemi yaparız. Ne Mahir Ünal girebilir, ne de AK Parti'liler girebilir. Haberiniz olsun. Sayın Sefer Aycan'a da sataşıyorum. Sayın Aycan siz de bu ilin milletvekilisiniz, sizin de bu konuda düşüncelerinizi merak ediyoruz" dedi.